Korrespondent: Hypen om Merkels modstander er brændt ud

En ny bog skal forsøge at genvække tyskernes begejstring for den socialdemokratiske kanslerkandidat, SPD's Martin Schulz.

Martin Schulz vakte stor begejstring, da han tidligere på året blev valgt som SPD's formand. (Foto: © Davíd Hecker, Scanpix)

For få måneder siden bugnede internettet af slagsange og sjove billeder med Martin Schulz, formand for de tyske Socialdemokrater - som en politisk jesusfigur.

Socialdemokraten gik nærmest på vandet, og hans parti lå side om side med Angela Merkels kristendemokrater, CDU.

Men så ramte nedturen. Tysklands socialdemokrater er raslet 14 procentpoint ned i målingerne, fortæller DR's korrespondent i Tyskland, Michael Reiter.

- Der var den her kæmpestore hype omkring ham i foråret – en stor begejstring, men også en stor forventning til ham. Mange oplevede ham som en ildsjæl, et frisk pust - endelig, efter mere end 12 år med en meget kølig Angela Merkel som kansler.

Da Schulz blev kandidat for SPD, strøg partiet til vejrs og røg op på siden af Angela Merkel i meningsmålingerne. Men hypen brændte utroligt hurtigt ud, fortæller Michael Reiter.

- I foråret tabte SPD tre meget vigtige delstatsvalg, en slags generalprøver på parlamentsvalget her i efteråret. Så smuldrede opbakningen til SPD, og Schulz gik fra at være en vindertype til at være en tabertype.

Tilbage til begejstring

I dag kommer så en ny bog fra Martin Schulz - et personligt, politisk manifest, der skal genstarte valgkampen.

- Kampen om kanslerhovedkvarteret er først lige startet, har Martin Schulz sagt om udgivelsen.

Men der er ikke stor sandsynlighed for, at Schulz’ bog, som er baseret med socialdemokratens samtaler med tyskere, han har mødt under valgkampen, bliver en bestseller, vurderer Michael Reiter.

- Jeg tror, at den bog blev udtænkt af nogle spindoktorer, da Schulz-hypen var på sit højeste, og man troede, at sådan noget her ville gå som varmt brød.

- Nu virker det som om, socialdemokraterne klamrer sig til en overbevisning om, at det her måske kan markere et vendepunkt eller en genstart af Martin Schulz’ valgkamp, og den udkommer også på en dag, hvor man siger, at nu starter den afgørende fase i valgkampen. Men jeg er ikke sikker på, at den her bog kan ændre noget længere,

Ingen rigtig plan

I tyske medier må Martin Schulz høre for, at det er fordi, han ikke har noget rigtigt valgprogram – et tilbagevendende kritikpunkt for socialdemokraten, som har slået sig op på en – måske forfejlet, mærkesag om større social retfærdighed i Tyskland.

I hvert fald er hans politiske udmeldinger ikke blevet mødt med den samme begejstring, som hans vindende personlighed blev i efteråret.

- Han har haft en mærkesag kørende om, at han vil have større social retfærdighed, men han har været meget længe om at forklare, præcis hvordan han vil opnå den retfærdighed. Og det har givet mange et indtryk af, at han ikke rigtigt har en plan for Tyskland, siger Michael Reiter.

- Og så viser undersøgelser rent faktisk, at de egentlig synes, det går rimeligt retfærdigt til i Tyskland. Så det kan være, at han har ramt forbi skiven med den her mærkesag. Og så er der muligvis også bare nogle ting lige i øjeblikket, som tyskerne synes er mere vigtige. For eksempel en styrkelse af EU-samarbejdet og den indre sikkerhed, altså kampen mod terror – ting som Angela Merkel mere tydeligt står for.

Corbyn gav nyt håb

Der kan dog stadig nå at ske meget, før tyskerne går til valg om tre måneder. Specielt de flotte valgresultater hos Storbritanniens socialdemokrater fra Labour – med Jeremy Corbyn i spidsen, har givet SPD håb, fortæller Michael Reiter.

- Labour og Corbyn havde jo et godt valg på, hvad man kan kalde en gammeldags socialdemokratisk politik, altså en politik, som Schulz også prøver at profilere sig på. Så der er nogen i partiet, der plæderer for, at Schulz skal forsætte den her kurs og holde fast i kravet om social retfærdighed.

Samtidig er der andre i partiet, der taler for, at han bør se mod Frankrigs Emmanuel Macron og den stemning af fornyelse, som han har formået at bringe ind i Frankrig.

- Den har Schulz jo også repræsenteret på et tidspunkt. Men det kan blive meget svært for ham at genvække den, for hypen har jo allerede været der.