Støttepartierne siger nej til Ulf Kristersson: Hvad så nu?

De borgerlige partiers afvisning af Sverigedemokraterne kan ende med at koste dem magten.

Dagens pressemøder fra de andre borgerlige partier sår for alvor tvivl ved Ulf Kristerssons muligheder for at danne regering. (Foto: © TT News Agency, Scanpix)

Tre pressekonferencer fra den anden side af Øresund viste i dag, at den borgerlige statsministerkandidat, Ulf Kristersson, er under pres.

Den borgerlige koalition, Alliansen, med Moderaternes Ulf Kristersson i spidsen, har ikke kunnet blive enige om, hvilket grundlag en borgerlig regering skal bygges på.

Ikke nok med det, så truer hans støttepartier ligefrem med at stemme imod ham.

Og det er værd at bide mærke i, fortæller Anna Gaarslev, DR's Europa-korrespondent.

- Det, der for alvor bliver rejst tvivl om i dag, er, om den borgerlige alliance kan bestå. Det ser svært ud lige nu.

Partierne har bragt flere muligheder for at danne regering på banen. Lykkes et af dem ikke, ser det ud som om, at den borgerlige regeringsdrøm brister.

Støttepartierne vil have samarbejde over midten

Støttepartierne Kristdemokraterne, Liberalerne og Centerpartiet støtter fortsat Ulf Kristersson som Sveriges næste statsminister – men de to sidstnævnte vil stemme nej, hvis han fremsætter forslag om en ren borgerlig regering.

De ønsker i stedet, at Ulf Kristersson afsøger andre muligheder for at danne regering på tværs af blokkene. Gerne med Socialdemokratiet og muligvis Miljøpartiet.

Men det har Socialdemokratiet afvist indtil videre, og Miljøpartiet har ikke nok mandater til at give et flertal.

Både Centerpartiet og Liberalerne ønsker, at Rigsdagens formand forlænger tidsfristen for at finde en regering, så der er tid til at finde løsninger på tværs af blokkene. Centerpartiet kan se et samarbejde med alle partier på nær Sverigedemokraterne og Venstrepartiet.

Foruden scenarierne med et bredt samarbejde mellem Alliancen og Socialdemokraterne eller Miljøpartiet, har De Liberale også et tredje forslag.

Det er den såkaldt tyske model, hvor lederne af de to blokke, Moderaterne og Socialdemokraterne, danner regering på tværs af blokkene.

Som det ser ud nu, er denne mulighed den eneste åbne af slagsen for Kristersson, mener Anna Gaarslev. Men det er ikke noget, han umiddelbart skal regne med.

- Socialdemokraterne har sagt tydeligt, at de ikke kommer til at hjælpe en borgerlig regering til magten, påpeger korrespondenten.

De Moderate vil have en ren borgerlig regering

De borgerliges statsministerkandidat Ulf Kristersson har haft flere forslag i spil.

Blandt andre en smal regering med Kristdemokraterne eller en regering kun med Moderaterne. De Liberale afviser dog at fortsætte regeringsforhandlingerne, hvis målet ikke er en regering med alle fire medlemmer af Alliansen.

Og det er et hårdt slag for Kristerssons drømme om statsministerposten.

- Indtil i dag kunne man godt have forestillet sig, at støttepartierne ville være Moderaterne venligt stemt, hvis de for eksempel ville danne regering med Kristdemokraterne. Men det kan man altså ikke, siger Anna Gaarslev.

- Det er en melding, der gør livet svært for Ulf Kristersson.

En anden mulighed for bejleren til statsministerposten har været en borgerlig regering støttet passivt eller aktivt af Sverigedemokraterne. Noget som støttepartierne nægter kategorisk.

- Det, der vækker opmærksomhed i dag, er, at støttepartierne så håndfast og hårdt afviser at ville støtte en borgerligt ledet regering, som kan tænkes en gang i mellem at hente støtte fra Sverigedemokraterne, siger Anna Gaarslev.

Det kan snart blive Löfvens tur

Efter planen skulle Ulf Kristersson senest tirsdag fremsætte et forslag til en ny regering. Her til aften har han ifølge SVT meddelt, at han vil tale med den såkaldte talman allerede i morgen. Hvad han har tænkt sig at sige, er endnu uvist.

Vælger Kristersson at opgive, eller siger rigsdagen nej til hans forslag, kan det blive Lövfens tur til at sondere terrænet for at danne en regering.

Trods et manglede flertal har Kristersson dog stadig en mulighed uden om Socialdemokraterne, siger Anna Gaarslev.

Det ville være at satse på en regering med de fire alliancepartier og krydse fingre for, at Sverigedemokraterne undlader at stemme imod dem. For så har han nemlig ikke et flertal imod sig og kan derfor få magten.

- Men det er svært at se, hvordan en sådan regering skulle arbejde politisk, siger Anna Gaarslev.