’Idiotisk og intimiderende:’ Malmø-vælgere føler sig overvåget, når de skal stemme

Svenske vælgere mener, at valgsteder bør afskærmes bedre.

En vælger i et valglokale på Kroksbäcksskolan i Malmö plukker en stemmeseddel til rigsdagsvalget den 9. september 2018. Personerne på billedet har ikke forbindelse til de omtalte i historien. (Foto: © 50090 Johan Nilsson/TT, Scanpix)

- Det er et idiotisk system.

Så markant beskriver Niels Kåre Hinnaland det svenske valgsystem, efter at han har afgivet sin stemme.

Lørdag udøvede han sin demokratiske ret ved en valgstation i det tætpakkede indkøbscenter Emporia lige uden for Malmø, hvor den svenske valgmyndighed havde opstillet en af sine valgstationer. Her kunne svenskere ’förtidsrösta,’ altså stemme før den officielle valgdag i dag.

DR Nyheder fik ikke tilladelse til at fotografere valgstationen i Emporia. Men her ses synlige stemmesedler midt i et valglokale et andet valgsted i Malmø. (Foto: © 50090 Johan Nilsson/TT, Scanpix)

Men proceduren møder skarp kritik. For stemmeafgivelsen foregår for åbent skue. De enkelte partier har hver deres stemmeseddel med et tydeligt logo påtrykt, som står åbent fremme på et bord. Så allerede, når vælgerne tager en seddel, kan man se, hvem de stemmer på, hvis de kun tager én. Og det er der mange, der gør i dette center.

Der er intet krav fra myndighederne om, at området med stemmesedler skal afskærmes mod nysgerrige blikke.

'Burde kunne gøres smartere'

Det er første gang, Niels Kåre Hinnaland, som oprindeligt er fra Norge, stemmer ved et valg i Sverige. Han uddyber sin kritik.

- Hvorfor placerer man stemmesedlerne midt ude i det fri, hvor alle kan kigge med? Jeg forstår det slet ikke. Sverige kunne lære noget af Norge. Her finder man stemmesedlerne inde bag forhænget, siger han.

Niels Kåre Hinnaland havde taget stemmesedler med hjemmefra for at undgå at vælge mellem stemmesedlerne foran andre på selve valgstedet.

Nils-Göran Jönsson og Carina Jakobsson er enige i kritikken. Modsat Niels Kåre Hinnaland havde det svenske par fra Malmø ikke stemmesedler med hjemmefra.

- Man burde kunne gøre det på en smartere måde. Her kan folk kigge ind fra alle sider, når man skal vælge stemmesedlerne. Som vælger føler jeg, at det er ret ubehageligt, siger Carina Jakobsson.

Hun forklarer, at hun tog en stemmeseddel fra to-tre partier for derved at kamuflere over for andre personer i køen, hvem hun stemte på. Det synes hun ikke er optimalt.

Nils-Göran Jönsson og Carina Jakobsson fra Malmø stemte lørdag den 8. september til valget i Sverige i indkøbscenteret Emporia. (Foto: © (C) DR Nyheder)

Hendes partner, Nils-Göran Jönsson, er enig.

- Der er noget galt med dette system. Jeg ville foretrække en ordning med én stemmeseddel som i Danmark, siger han.

Også andre vælgere stemmer i. En kvinde fortæller, at hun følte sig stresset og presset, da hun skulle vælge en stemmeseddel, fordi hun stod klemt inde imellem to andre vælgere.

En anden kvinde beskriver oplevelsen som meget ubehagelig. Hun følte sig direkte intimideret, da hun skulle vælge sine sedler.

'Valghemmelighed sker i stemmeboksen'

Anette Hägerstrand fra Lund er imidlertid knap så bekymret.

- For mig er det ikke et problem at plukke en stemmeseddel. Jeg er som person meget åben omkring, hvem jeg stemmer på, siger hun.

Den svenske vælger udtrykker dog forståelse for, at de synlige sedler for nogle vælgere kan være et problem. Derfor ser hun også gerne, at de svenske myndigheder styrker valghemmeligheden.

DR Nyheder forholder en valgtilforordnet den kritik, som flere af vælgerne på stedet udtrykker. Hun fortæller, at valghemmeligheden bliver sikret inde i stemmeboksen, og hun opfordrer vælgerne til at plukke alle stemmesedler for derved at skjule, hvem de vil stemme på.

Hans-Ivar Swärd, repræsentant fra den svenske valgmyndighed, har også tidligere udtalt sig til DR Nyheder om emnet. Han kommer med samme opfordring om at tage flere stemmesedler med ind i boksen.

Professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, Jørgen Elklit, som er bosiddende i Sverige og garvet valgobservatør, mener dog ikke, at den metode lever op til kriterierne for et hemmeligt valg.

- Valghemmeligheden skal sikres af myndighederne, ikke af den enkelte vælger. Man kan forestille sig situationer, hvor vælgeren frygter at signalere, at han har noget at skjule, hvis han foran øvrige personer tager stemmesedler fra flere partier, siger han.

Svensk minister: ’Ændringer for dyre og upraktiske’

Den europæiske sikkerheds- og samarbejdsorganisation OSCE sender i dag for første gang nogensinde valgobservatører til et svensk valg. De skal blandt andet holde øje med den problematik, som er blevet rejst omkring de synlige stemmesedler over for organisationen.

Ændringer af den svenske valgmetode kan dog være på vej. Den svenske regering har netop fremlagt et nyt lovforslag, som stiller krav til afskærmning af det område, hvor vælgeren skal tage sin stemmeseddel.

Det må ikke længere være muligt for andre at se, hvilken seddel man vælger. Efter planen skal ændringerne træde i kraft fra næste år og altså gælde ved Europa-Parlamentsvalget i 2019.

En udredning foreslog tidligere, at den bedre beskyttelse skulle have været klar allerede til dette valg. Men det forslag valgte den svenske justitsminister, Morgan Johansson (S), ikke at gå videre med. Det var for dyrt og upraktisk, udtalte han til Sveriges Radio.