Når svenskerne i dag går til valgurnerne, skal de igennem en helt anden proces, end den vi kender fra Danmark.
En proces, der både vækker opsigt og kritik, og som har fået den europæiske sikkerheds- og samarbejdsorganisation OSCE til at sende valgobservatører af sted til valget.
Det handler i bund og grund om valgsedlerne. I Sverige modtager folk ligesom i Danmark et valgkort med posten, som skal medbringes på valgdagen, men her ophører lighederne så også.
For mens vi i Danmark får udleveret en enkelt stemmeseddel med alle partier på, er det helt anderledes i Sverige. Her er der stemmesedler for hvert parti, og de er tydeligt markeret med partilogo og farver, fremgår det af den svenske valgmyndighed.
Vælgerne skal så i et åbent lokale gå hen og tage sedler tilhørende det parti, de ønsker at stemme på og så først derefter gå ind i en valgbås og sætte deres kryds.
Alle andre ved valgstedet har altså muligheden for at se, hvilket partis stemmeseddel man tager med sig, og der er derfor ikke de samme muligheder for at holde det hemmeligt som i Danmark.
Folk kan godt tage flere sedler med sig ind i båsen, og kan man ikke finde en seddel med det parti, som man ønsker at stemme på, kan man skrive partiets navn på en blank stemmeseddel.
Der har også været beretninger om, at partierne sender deres stemmesedler med posten til vælgerne på forhånd, mens der også står partisoldater ude foran flere valgsteder og uddeler valgsedler.
De små partier står selv for at forsyne hvert valgsted med deres stemmesedler. Det kan på grund af ressourcer godt give problemer med at være synlige på alle valgsteder.
Inde i valgbåsen sætter man så krydset på et parti eller på en kandidat, lægger sedlen i en konvolut, hvorefter den afleveres til en valgtilforordnet. Vedkommende registrerer så vælgeren og kontrollerer ID. Til sidst putter den valgtilforordnede konvolutten ned i valgurnerne.
Professor: Bryder med grundlæggende principper
Der er altså i Sverige slet ikke den samme grad af hemmelighed over valgene som i Danmark, og det har flere steder skabt bekymringer.
Det har fået OSCE til at sende valgobservatører af sted til Sverige for første gang nogensinde.
Og systemet har også fået professor i statskundskab ved Aarhus Universitet og garvet valgobservatør Jørgen Elklit til at ryste på hovedet.
- Det er i mange tilfælde muligt for andre vælgere at holde øje med, hvilken stemmeseddel man vælger. Jeg mener, at det bryder med det grundlæggende princip om valghemmelighed i demokratiske valg.
- Valgene er frie og uden valgfusk, men jeg mener grundlæggende ikke, at det nuværende system er helt fair, sagde han til DR i sidste uge.