Bildsøe om lunkent valgresultat: May tabte folket

ANALYSE Briterne gav størstedelen af stemmerne til de Konservative, men den hjertelige Corbyn har rystet Mays magtposition i dens grundvold.

På papiret var det Jeremy Corbyn (t.v.), der led nederlag, og Theresa May (t.h.), der løb med sejren - men virkeligheden er mere kompliceret. (Foto: © DANIEL LEAL-OLIVAS, Scanpix)

Theresa May er i skrivende stund stadig Storbritanniens premierminister.

Det står klart, efter 99,5 procent af stemmerne ved gårsdagens valg er blevet optalt: Mays konservative parti fik størstedelen af stemmerne - og dermed 316 af de 650 sæder i det britiske parlament.

Det lykkedes May at overbevise den britiske befolkning om, at det er hende, og ikke Labours Jeremy Corbyn, der bør gennemføre de meget vanskelige Brexit-forhandlinger, som landet står overfor.

- Det har lykkedes hende at fremstå som den leder, der har styr på økonomien og på, hvordan det britiske samfund skal bevæge sig fremad, siger DR’s Storbritannien-korrespondent, Kim Bildsøe.

En skuffende sejr

Men det er langt fra en ren glædesstund for det konservative parti.

Valget, som ellers skulle cementere Mays mandat forud for Brexit-forhandlinger, har nemlig kostet de Konservative det absolutte flertal i parlamentet. Med alle undtagen tre valgkredse optalt, har partiet mistet 12 sæder i parlamentet.

Det betyder, at partiet nu enten skal danne en koalitionsregering eller finde et flertal fra sag til sag som mindretalsregering.

For May har tilbagegangen været et sønderknusende slag mod den position, som hun søgte at cementere, fortæller Kim Bildsøe.

- Den tidligere fodboldstjerne og nuværende fodboldkommentator Gary Lineker skrev et tweet, som er blevet delt flittigt her i England, hvor der står ”Årets selvmål er vist begået af Theresa May”. Der er mange, der peger fingre af hende lige nu. Hun har lavet en mislykket valgkamp, og spørgsmålet er i høj grad, om hun kan fortsætte som premierminister.

- Der vil være mange i det konservative parti, der siger, at hun er så såret, så svækket af det her, at der skal en anden til at lede partiet. Det kan være konsekvensen, det er ikke sikkert, det sker, men hendes position i partiet og i samfundet er svækket, og hun fremstår langt fra den stærke og stabile leder, hun gik til valg på at være.

Den talende papegøje

Mays manglende evne til at skabe en forbindelse til Storbritanniens ”almindelige mennesker” kom til at kost hende dyrt, fortæller Kim Bildsøe.

- Hun viste sig at være en god politiker, så længe hun havde kontrol, men en elendig politiker, når hun blev konfronteret med virkeligheden.

- Hun lirede noget af, og det virkede sådan set – hvis man troede på hende. Men hvis man prikkede til hende eller satte spørgsmålstegn ved det, hun sagde, så var hun ikke rigtigt i stand til at svare.

- Og folk stod og kiggede på hende kvinden, der var utroligt populær, som man troede var meget, meget stærk, og én som ville slås for britiske interesser i EU, og tænkte, at det var kejserens nye klæder. Hun havde jo ikke noget tøj på.

Corbyn overraskede

Mens det gik tilbage for May, gik det voldsomt fremad for Labour med Jeremy Corbyn i spidsen.

Partiet, som blev spået det værste valg i dets historie er gået frem med 29 mandater - det på trods af, at Corbyn, siden han tiltrådte som partiets formand i 2015, er blevet kaldt decideret uvælgelig.

Men Corbyn har overrasket alt og alle, fortæller Kim Bildsøe.

- Det er en kæmpe sejr for ham personligt, at det er lykkedes ham at vende noget, der virkede som et helt umuligt projekt til at være et håb for fremtiden for Labour.

- At han har formået at sætte almindelige menneskers liv og problemer på dagsorden, og at han har gjort det med personlig succes og med en stemning om ham, som er en helt anden, end da valgkampen begyndte.

- Jeg var til vælgermøde med ham dagen før valget, og han blev modtaget nærmest som en slags Messias, en rockstjerne, da han kom ind på scenen. Det var ganske overvældende, og det var der ikke nogen, der havde forestillet sig for en måned siden, fortæller Kim Bildsøe.

For usikkert at skifte leder

At det trods alt blev en sejr til de Konservative har meget at gøre med de forestående Brexit-forhandlinger med EU, fortæller Kim Bildsøe.

- De fleste briter stemte jo for at forlade EU, og endnu flere har besluttet, at når nu vi skal forlade EU – og det må vi acceptere, at vi skal - så handler det om at få den bedst mulige aftale. Og briterne tror, at Theresa May og de Konservative kan forhandle netop den aftale hjem.

- Og så tror jeg også, mange har tænkt, at det ikke er det bedste tidspunkt at skifte ud og få en ny leder ind, der ikke har været med til at forberede, hvad der skal ske under de forhandlinger. Mange har vurderet, at det simpelthen er for usikkert.

Om May forbliver på posten og om det lykkes for de Konservative at samle en koalitionsregering vil vise sig i de kommende timer, dage og uger.

Følg valget i Storbritannien live her.