Tonen var meget hård, da de to præsidentkandidater i Frankrig, centrumpolitikeren Emmanuel Macron og højrenationalisten Marine Le Pen, i aftes mødtes til deres første og eneste tv-debat.
- Det var en aldeles kaotisk debat. De franske tv-seere mødte to aggressive kandidater, der uafladeligt kritiserede hinanden, højrøstet afbrød igen og og igen, gjorde grin med hinanden. Stemningen nærmede sig simpelthen det hadefulde, fortæller international korrespondent i DR Nyheder Stéphanie Surrugue fra Paris.
Arving og arvtager
Begge kandidater brugte store dele af deres taletid på at kritisere modpartens fortid.
Emmanuel Macron kaldte Marine Le Pen for "arving" med henvisning han til hendes kontroversielle far, den tidligere Front National-formand Jean-Marie Le Pen, der flere gange er dømt for racisme.
- Macron var tydeligt interesseret i at vise, at Marine Le Pen ingenlunde er så politisk mainstream, som hun gerne vil fremstå, men at hun derimod er en højreekstrem politiker, der forsøger at skjule, hvad hun egentlig står for, siger Stéphanie Surrugue.
Omvendt understregede Le Pen flere gange, at Macron er "Hollandes arvtager". Macron har været socialistisk økonomiminister under den voldsomt upopulære nuværende præsident, Francois Hollande.
- Med dén reference vil Marine Le Pen fortælle franskmændene, at centrumkandidaten Macron i virkeligheden er en socialist i et dyrt jakkesæt, som vil være fem års fortsættelse af den nuværende og upopulære regerings politik.
Mig eller Merkel
Et af de emner, hvor Le Pen og Macron virkelig tørnede sammen, var ikke så overraskende EU. På det område er de to rivaler nemlig hinandens diametrale modsætninger.
Macron gik til angreb på Le Pens slingrekurs i forhold til euroen. Hun indledte sin valgkamp med at kræve en folkeafstemning om medlemsskabet af EU og en tilbagevenden til den franske franc.
De seneste to uger har Le Pen trukket lidt i land - sandsynligvis for at appellere til det borgerlige Frankrig, der stadig er tilhængere af såvel den europæiske union som den fælles valuta.
- Her fik Emmanuel Macron sendt Le Pen på glatis, da hun begyndte at tale om ecu'en, som hun nu gerne vil have genindført, men ikke kunne redegøre helt for, ganske som hun kom til at erklære, at Storbritannien har forladt euroen - som Storbritannien aldrig har være med i, fortæller Stéphanie Surrugue:
- Le Pen rodede sig her ud i flere faktuelle fejl, men hun fik også givet Macron nogle retoriske øretæver, som da hun for eksempel erklærede: "Frankrig kommer til at blive ledet af en kvinde. Mig eller Angela Merkel".
Chokerede tv-seere
Tv-debatten udløste skarpe reaktioner fra franske vælgere, fortæller korrespondenten.
- Mange tv-seere var temmelig chokerede. Kritikken begyndte hurtigt at hagle ned på over de to kandidater på de sociale medier, hvor mange seere erklærede sig skuffede over niveauet og tonen.
- Særligt Marine Le Pen fik kritik for at være meget aggressiv og personlig, men også Emmanuel Macron skuffede mange og fik hårde ord med på vejen for ikke at udvise en opførsel, der er hverken en præsidentkandidat eller en præsident værdig.
Et flertal af tv-seerne mener dog, at Emmanuel Macron var den mest overbevisende af de to duellanter. Ifølge en måling fra analyseinstituttet Elabe peger 63 procent af seerne på Macron som den mest overbevisende, 34 procent på Le Pen.
- Det styrker Macrons momentum i et døgn, hvor han også har fået støtte fra Tysklands kansler, Angela Merkel, og USA's venstrefløjsikon, Bernie Sanders. Det er Emmanuel Macron, der har flest gode nyheder med sig ind i valgkampens sidste døgn, siger Stéphanie Surrugue.
Få stemmer flyttet
Hun tvivler på, at tv-duellen har flyttet mange stemmer.
- Marine Le Pen forsøgte flere gange at appellere til de vælgere på venstrefløjen, der ikke ganske vist ikke bryder sig om hende, men som absolut heller ikke bryder sig om Emmanuel Macron. Han er en globaliseringsvenlig politiker, som har svært ved at overbevise især de franske arbejdere om, at han vil kæmpe mod eksempelvis udflytning af franke arbejdspladser.
Mange vælgere på den yderste venstrefløj overvejer at stemme blankt, ikke mindst fordi den tidligere præsidentkandidat Jean-Luc Mélenchon, der står i spidsen for bevægelsen "La France Insoumise" - Det oprørske Frankrig - har nægtet at erklære sin støtte til Emmanuel Macron.
- Derfor hørte vi flere gange Marine Le Pen kalde Macron for en repræsentant for "La France Soumise", altså et underkastet Frankrig. Men dét ordspil, der skulle være en invitation til de frustrerede venstrefløjsvælgere, har næppe virket. I hvert fald tweetede Jean-Luc Mélenchon undervejs i debatten, at "Ingen af dem holder niveau. Latterligt. Sikke en katastrofe for landet."
Højdepunkter fra tv-debatten
- •
På et af sine kerneområder, terror og sikkerhed, gik Marine Le Pen i offensiven fra første sekund med en anklage om, at Macron ikke forholder sig seriøst til franskmændenes sikkerhed. "En enorm problematik, der er fuldstændig fraværende i dit projekt," lød det fra Le Pen.
- •
Emmanuel Macron erklærede til gengæld, at Le Pens bud på en sikkerhedspolitik ikke i sig selv kan sætte en effektiv stopper for angreb på fransk jord.
- •
Et andet politisk slag handlede om den franske massearbejdsløshed. Emmanuel Macron erklærede blandt andet, at "vi skal give vores små og mellemstore virksomheder bedre muligheder for at skabe jobs" ved at skabe mere fleksibilitet på arbejdsmarkedet. Centrumkandidaten er inspireret af den nordiske flexicurity model.
- •
Le Pen gik til modangreb ved at undre sig over, at Macron ikke havde gennemført nogle af sine idéer, da han sad i præsident Francois Hollandes socialistiske regering: "Du er ikke nationalt anlagt, og derfor repræsenterer du det private erhvervslivs interesser."