Stéphanie Surrugue: Historisk støtte styrker Marine Le Pen

Analyse.For første gang nogensinde peger et borgerligt parti på Marine Le Pen som Frankrigs præsident. Og det gavner valgkampen fortæller international korrespondent.

Marine Le Pen (t.h) , præsidentkandidat for Front National, optrådte i dag på et fælles pressemøde med den tidligere konservative kandidat Nicolas Dupont-Aignan. Nu gør de fælles front. (Foto: © Charles platiau, Scanpix)

De annoncerede nyheden skulder ved skulder i en pompøs sal på den elegante Avenue Hoche i Paris:

Marine Le Pen har fundet sin premierminister. Navnet er Nicolas Dupont-Aignan - den første borgerlige partiformand i fransk historie, som peger på Marine Le Pen som landets præsident.

Dermed går Marine Le Pen styrket ind i den sidste uge af den franske præsidentvalgkamp. Højrefløjslederen har ledt efter allierede i et politisk Frankrig, hvor traditionen foreskriver, at de øvrige partier står sammen mod Front Nationals kandidat.

Men intet er som det plejer at være i fransk politik anno 2017. Og Le Pens historiske alliance med 56-årige Nicolas Dupont-Aignan styrker hendes strategi frem mod valgdagen 7. maj, hvor hun skal i duel mod centrumpolitikeren Emmanuel Macron. For det handler om, at få fat i så mange borgerlige vælgere som muligt.

Meldte sig ud i protest

Marine Le Pens nye makker, 56-årige Nicolas Dupont-Aignan, står i spidsen for det nationalistiske parti Debout Le France. Han er en arg kritiker af eurosamarbejdet og EU's åbne grænser, og han er imod, hvad han kalder "økonomisk neoliberalisme" og "overdreven frihandel".

Nicolas Dupont-Aignan - der er mangeårig borgmester i byen Yerres - meldte sig for 10 år siden ud af det konservative parti UMP efter kontroverser med den daværende formand Nicolas Sarkozy. Nicolas Dupont-Aignan er en af de 11 kandidater, der stillede op til årets præsidentvalget, hvor han ved første runde opnåede 4,7 procent af stemmerne.

Navnet skræmmer

Naturligvis vil Marine Le Pen gerne have Dupont-Aignans vælgere. Men hun er mindst lige så interesseret i at få en legitimitet blandt Frankrigs øvrige borgerlige vælgere, som lige nu er i vildrede: For første gang i det moderne Frankrigs historie er der ikke en konservativ præsidentkandidat at finde i den anden og afgørende runde, og Marine Le Pen håber, at hun kan få millioner af borgerlige til at pege på hende i stedet for på centrumpolitikeren Emmanuel Macron. Men hun véd alt for godt, at både hendes efternavn og partinavnet "Front National" skræmmer mange, ikke mindst på grund af arven fra hendes far, den kontroversielle Jean-Marie Le Pen.

Af samme grund meddelte Marine Le Pen i sidste uge, at hun har tildelt sig selv orlov som formand for sit parti, Front National. Hun vil være "præsident for hele Frankrig", meddelte hun - og på hendes nye valgplakater er hverken navnene "Front National" eller "Le Pen" at finde; begge dele ord, der kan skræmme borgerlige vælgere væk. Derfor er Marine Le Pens valgplakater alene udstyret hendes kontrafej, fornavn og en klar opfordring: "Vælg Frankrig".

Le Frexit bliver netonet

Ved lørdagens pressemøde i Paris, hvor Le Pen og Dupont-Aignan præsenterede deres nye alliance, afslørede de også seks prioriteter - som alle indeholder ordet "patriotisk" - for deres samarbjede.

Blandt andet vil den nye duo i fransk politik give skattefordele til virksomheder, der vil investere i Frankrig; de vil skabe større afstand mellem den politiske verden og finansverden, for at bekæmpe interessekonflikter i et politisk landskab, der mange år har været plaget af skandaler; og de vil arbejde på at forlade eurosamarbejdet - dog nævner de seks "patriotiske prioriteter" ikke Marine Le Pens hidtidige store slagnummer i valgkampen, nemlig en folkeafstemning om medlemsskabet af EU. Le Frexit bliver nedtonet til fordel for drømmen om millioner af borgerlige stemmer.

Alliancen med Nicolas Dupont-Aignan er del af Marine Le Pens strategi for at vinde nøglerne til den franske præsidentbolig, Elysée Palæet. Foreløbig levner meningsmålingerne dog ikke Marine Le Pen mange chancer for at slå sin rival, Emmanuel Macron. Men hun véd - og det samme gør Macron - at intet er, som det plejer at være i fransk politik anno 2017.