Der er en uskreven regel om, at ét land helst ikke skal blande sig i et andet lands valg. Men det ser ikke ud til, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, og resten af hans stab har fået det memo.
I går delte det russiske udenrigsministerium nemlig et billede på det sociale medie X af en triumferende Marine Le Pen, der er frontfigur for det franske højrefløjsparti National Samling, efter at hun i søndags havde storsejret ved den første runde af landets parlamentsvalg.
- Befolkningen i Frankrig søger en uafhængig udenrigspolitik, som tjener deres nationale interesser, og som bryder med diktatet fra Washington og Bruxelles, stod der i en tekst, som var underskrevet Andrei Nastasin, der er vicedirektør for ministeriets informations- og presseafdeling.
Frankrigs nuværende udenrigspolitik bliver ført af landets præsident, den proeuropæiske Emmanuel Macron, og han er stærkt imod Ruslands krig med Ukraine.
- De franske embedsmænd vil ikke kunne ignorere disse dybe holdningsskift hos et stort flertal af borgerne, lød det fra det russiske udenrigsministerium.
Følger valget meget tæt
National Samling fik sammen med sine allierede hver tredje stemme ved søndagens valg. Og ifølge en ny meningsmåling står de også til at blive det største parti på søndag, hvor den anden og afgørende valgrunde finder sted.
Hverken Marine Le Pen eller andre fra National Samling har været ude at kommentere den slet skjulte opbakning fra Kremls side. Men en talsmand for den russiske regering sagde tidligere på ugen, at den skam følger det franske valg "meget tæt". Og det er velkendt, at der tidligere har været tætte bånd mellem den russiske regering og det franske højrefløjsparti.
Marine Le Pen har selv ved flere lejligheder rost præsident Putin, som hun endda besøgte inden det franske præsidentvalg i 2017.
Dengang sagde hun til BBC, at hovedlinjerne i hendes politik er "de samme hovedlinjer, som hr. Trump (den tidligere amerikanske præsident, red.) og hr. Putin forsvarer."
Derudover lånte hendes parti i 2014 knap 67 millioner kroner fra en russisk bank med tætte forbindelser til styret i Kreml. Det lån blev endeligt tilbagebetalt sidste år.
Hør mere om det franske valg i det seneste afsnit af Stjerner og Striber:
Opbakning til Ukraine
Marine Le Pen var dog hurtig til at tage afstand fra russerne, da de indledte deres invasion af Ukraine for nu mere end to år siden.
Og Jordan Bardella, der er partiets spidskandidat til premierministerposten, har gjort meget for understrege, at partiet står på ukrainernes side, og at de fortsat vil sende våben afsted til ukrainerne, som de kan bruge til at forsvare sig med i krigen.
- Jeg vil ikke lade den russiske imperialisme opsluge en allieret stat som Ukraine, har han udtalt.
Til gengæld vil partiet ikke donere våben, som ukrainerne kan bruge til at ramme mål i Rusland med, og Jordan Bardella har også afvist at sende franske soldater eller militære instruktører afsted.
- Bag ham står Marine Le Pen, som altid har bakket mere op om Rusland. Så jeg går ud fra, at der vil være et stort pres på for at ændre kursen i forhold til Ukraine, hvis de sidder på magten, lyder vurderingen fra Sylvie Kauffmann, der er lederskribent og redaktionschef hos avisen Le Monde.
Putin skjuler intet
Ifølge en ny analyse fra den offentlige franske forskningsinstitution CNRS er der "et sammenfald af interesser mellem Putins regime og den yderste franske højrefløj". Og ifølge CNRS skulle Kreml aktivt forsøge at påvirke valget i Frankrig.
Den franske europaparlamentariker Nathalie Loiseau, som kommer fra præsident Macrons parti, har udtalt, at det i hendes øjne er tydeligt, at russerne håber på et systemskifte i Frankrig.
- Marine Le Pen kan blive ved med at påstå, at hun ikke støtter Putin. Men Putin lægger for sin part ikke skjul på sin støtte til National Samling, siger hun ifølge Le Monde og tilføjer, at det kan få alvorlige konsekvenser for krigen.
- Men hvad så med Ukraine? Hvordan vil vi håndtere det, hvis Frankrig ikke længere er med ombord?