Surrugue om første runde i fransk valg: 'Politisk jordskælv'

Sejr til højrefløjen efterlader Macron forslået og forpjusket, siger korrespondent.

National Samling med Marine Le Pen er det største parti efter den første valgrunde til det franske underhus. Partiet får sammen med sine allierede på den yderste højrefløj over 33 procent af stemmerne ligesom til EU-valget. (Foto: © Yves Herman, Ritzau Scanpix)

Præcisering: Afsnittet om det franske valgsystem er efterfølgende rettet til for at præcisere valgprocessen i Frankrig.

For en lille måneds tid siden gik der et sug gennem Frankrig og Europa.

Præsident Emmanuel Macron havde udskrevet lynvalg i Frankrig, efter hans midteralliance havde fået klø af højrefløjen på EU-valgaften. Rassemblement National - på dansk National Samling - med Marine Le Pen i front var blevet størst og havde fået dobbelt så mange stemmer som Macrons parti.

Og at dømme ud fra den første valgrunde til Nationalforsamlingen, tyder det på, at det ikke kun var isoleret til EU-valget.

National Samling og dets allierede har fået 33,2 procent af stemmerne, mens Macrons alliance på midten, Ensemble, fik 21 procent i den første runde. Venstrefløjsalliancen blev faktisk næststørst med 28,1 procent af stemmerne.

Med EU-valget og især de seneste ugers meningsmålinger i mente er resultatet ikke uventet for mange franskmænd, siger DR's internationale korrespondent, Stéphanie Surrugue.

- Når det så er sagt, betyder det ikke, at det ikke har været chokerende for virkelig mange franskmænd at se det her tal.

- Det er vitterligt et politisk jordskælv, Frankrig har været vidne til i aften.

- Det er første gang siden 1940’erne, at den yderste højrefløj står som det største parti i Frankrig.

Splittede og frustrerede franskmænd

Reaktionerne på resultatet har ifølge Stéphanie Surrugue været lige så splittede som Frankrig.

- Der hvor jeg befandt mig i Marseille, stod der folk på pladsen foran rådhuset og fulgte med i tallene på deres telefoner og græd op ad hinanden. Samtidig kunne man på tv høre jubelbrøl til Marine Le Pens valgfest i Nordfrankrig.

- Der har været glædestårer og frygttårer over Frankrig i dag.

Selvom det kun har været første valgrunde ud af to, så er det første resultat et hårdt slag for Macron.

- Det her valgresultat er en ydmygelse af præsidenten, men for så vidt også af hans midterkoalition, siger Stéphanie Surruge.

Valgresultatet har ikke styrket Macrons magtposition i Frankrig. Resultatet fra EU-valget har vist sig ikke at være en enlig svale. (Foto: © YARA NARDI, Ritzau Scanpix)

Macrons valgudskrivelse har faktisk på flere måder frustreret mange franskmænd.

- De mener, at det kaster Frankrig ud i et politisk kaos på et tidspunkt, hvor der egentlig i allerhøjeste grad var brug for politisk og økonomisk stabilitet.

- Der er også rigtig mange, der gruer for et kaos i Frankrig, som hele verden kommer til at følge med i. Flere har sagt til mig i dag: Tænk, at han udskriver et valg lige inden vi skal afholde et OL, hvor hele verdens øjne kommer til at hvile på Frankrig, siger Stéphanie Surrugue.

Rævekager, alliancer og 'samliv'

For at vinde et mandat i Nationalforsamlingen allerede i første runde skal en kandidat vinde med mere end 50 procent af stemmerne i sin valgkreds.

I de fleste valgkredse er det ikke sket, og derfor bliver den kommende valgrunde for alvor afgørende. Kandidater med mere end 12,5 procent af de stemmebererrigede stemmer går videre til anden valgrunde.

Det har fået venstrefløjen og midteralliancen til at opfordre deres kandidater til at trække sig, hvis de har fået tredjeflest stemmer. På den måde håber de at kunne maksimere stemmerne og dermed kunne slå en modkandidat fra National Samling.

Mange steder vil det formentlig være en kandidat fra National Samling, en fra venstrefløjsalliancen Ny Folkefront samt en kandidat fra Macrons centrumalliance, Ensemble, der går videre til anden runde.

Både præsident Macrons midteralliance og venstrefløjen ledt af Jean-Luc Mélenchon (på billedet) beder deres kandidater trække sig, hvis de fik tredjeflest stemmer. På den måde vil de sørge for, at National Samling ikke får nok stemmer i de enkelte valgkredse. (Foto: © Fabrizio Bensch, Ritzau Scanpix)

Det har fået venstrefløjen og midteralliancen til at opfordre deres kandidater til at trække sig, hvis de har fået tredjeflest stemmer. På den måde håber de at kunne maksimere stemmerne og få en anden kandidat end en fra National Samling over grænsen på 50 procent af stemmerne.

- Vores instrukser er enkle, direkte og tydelige. Ikke én stemme eller ét mandat mere til National Samling, sagde leder af venstrefløjen Jean-Luc Mélenchon.

Og det bliver især ude i valgkredsene, at Stéphanie Surrugue kommer til at holde øje med studehandler.

- Det, vi i den grad kommer til at se de kommende dage, er politiske forhandlinger og rævekager rundt omkring i rigtig mange valgkredse, hvor man vil forsøge at se, om man kan skabe nogle alliancer, der kan skade Marine Le Pens parti mest muligt.

- Det er noget, der virkelig vil skabe vrede blandt den yderste højrefløjs vælgere; at de øvrige partier rotter sig sammen for at holde dem fra magten på trods af et godt valgresultat.

Selvom Marine Le Pen er frontfiguren for National Samling er det 28-årige Jordan Bardella, der er formand og eventuelt vil sidde som premierminister, hvis partiet bliver det største i Nationalforsamlingen. (Foto: © SARAH MEYSSONNIER, Ritzau Scanpix)

Skulle National Samling ikke blot blive det største parti, men også få absolut flertal i Nationalforsamlingen, når valget er slut, kan partiets leder, Jordan Bardella, blive premierminister og lede regeringen, mens Macron sidder som præsident. Det vil dog formentlig være et anstrengt politisk ægteskab, spår Stéphanie Surrugue.

- Det er en konstellation, som franskmændene kalder 'cohabitation'. Det betyder samliv, men det er altså et samliv, som er ekstremt komplekst.

- Franskmændene har kun få, men dårlige erfaringer, fordi det betyder politisk handlingslammelse, det betyder store frustrationer og langsommelighed.

Næste valgrunde finder sted den 7. juli.