Korrespondent: Franskmænd frygter alternativet til korruptionsmistænkt kandidat

Mens nogle franskmænd gerne så republikaneren trække sig, så vil andre for alt i verden undgå alternativet.

Emmanuel Macron (t.v.), Marine le Pen (m.f.) og François Fillon (t.h.) har længe ligget i toppen af meningsmålingerne. (© (c) Scanpix)

Republikanernes præsidentkandidat kæmper stædigt for at komme fri af den korruptionsmistanke, som han selv betegner som et forsøg på justitsmord.

François Fillon er mistænkt for at have haft både sin hustru og deres to børn på sin lønningsliste, uden at de reelt har udført noget arbejde for ham.

I dag holdt han et pressemøde, hvor han annoncerede, at han ingen intentioner har om at trække sig.

Op til pressemødet blev der ifølge DR's korrespondent i Frankrig, Stephanie Surrugue, spekuleret i, om han ville erkende sig slået eller kæmpe videre.

- Jeg har talt med mange franskmænd den seneste uge, som har sagt, at det ville være ærefuldt, hvis han trak sig, siger Stephanie Surrugue.

Mere end almindeligt lusket

Det blev dog ikke udfaldet, og François Fillon er da også kendt for at være en stædig rad og en fighter af guds nåde, fortæller korrespondenten:

- Derfor er det måske heller ikke kommet som en stor overraskelse, at han kæmper videre, fastholder at gå hele vejen til enden og vender skytset væk fra sig selv og ud mod retsvæsenet og især medierne.

Der er ikke rejst sigtelse mod François Fillon endnu, men sagen har allerede givet ham et dyk i meningsmålingerne.

- Åbningen af en formel politiundersøgelse og de planlagte afhøringer i sagen efterlader et indtryk hos franskmændene af, at der er noget mere end almindeligt lusket ved denne sag, uanset om han bliver sigtet eller ej, siger Stephanie Surrugue.

Arbejder bagdelen ud af bukserne

Mistanken om korruption vækker vrede i Frankrig, hvor mange er arbejdsløse, økonomien er trængt, og politikerleden blomstrer.

Stephanie Surrugue har talt med flere franskmænd, som giver udtryk for, at de er personligt skuffede over den republikanske præsidentkandidat, som går til valg på, at Frankrig skal spænde livremmen ind.

- De forstår ikke, hvorfor de skal knokle bagdelen ud af bukserne for at tjene 1.000 euro om måneden, hvis han har brugt skattekroner på at tage sig ekstra godt af sin familie, siger korrespondenten.

Samtidig bliver den republikanske præsident beskyldt for dobbeltmoral, fordi han i et interview med den landsdækkende tv-station TF1 i januar erklærede, at han selvfølgelig ikke ville kunne føre valgkamp, hvis hans ære blev beklikket, eller hvis han var mistænkt i en korruptionssag.

- På de sociale medier i dag under pressemødet muntrede folk sig over, at han nu har skiftet mening. De mener også, at det er dobbeltmoralsk, når han siger, at det er et forsøg på justitsmord i stedet for at leve op til sine tidligere udtalelser, siger Stephanie Surrugue.

Netop det brudte løfte har i dag fået François Fillons internationale rådgiver, Bruno Le Maire, til at trække sin støtte til republikaneren og forlade kampagnen.

- Jeg tror på respekten for det givne ord, skriver Bruno Le Maire på Twitter.

Frygter alternativer

Der er dog også franskmænd, der er ubøjelige i deres støtte til François Fillon.

Det skyldes ikke mindst, at de frygter alternativerne til den republikanske præsident, fortæller Stephanie Surrugue.

François Fillon ligger i meningsmålingerne i en top tre, der ikke har ændret sig i månedsvis, og hvor de to andre kandidater er Marine le Pen fra Front National og den for mange hidtil ukendte komet Emmanuel Macron, som stiller op uden parti.

- Ryger François Fillon ud af ræset, så frygter mange, at Marine le Pen vil stå endnu stærkere. Støtten til François Fillon handler derfor også i høj grad om, at man ikke ønsker alternativet, siger Stephanie Surrugue.

Der er præsidentvalg 23. april. Hvis ingen af kandidaterne får flere end 50 procent af stemmerne, er der en ny valgrunde 7. maj.