- Vi hørte folk skrige, lad være med at skyde, bad de.
Caroline Langlade er en lille kvinde med øjne, der røber, at hun har oplevet noget, hun aldrig vil glemme.
Hun sidder på en cafe i Paris og fortæller om den novemberaften i 2015, da hun var til koncert på spillestedet Bataclan.
Angrebet på Bataclan
- •
Fredag den 13. november 2013 trængte tre maskerede og tungt bevæbnede gerningsmænd ind på spillestedet Bataclan under en koncert med det amerikanske rockband Eagles of Death Metal.
- •
Gerningsmændende skød og dræbte 89 af de tilstedeværende 1.500 koncertgæster, og tog efterfølgende op mod 100 personer som gidsler.
- •
To af gerningsmændene detonerede også bombebælter, inden politiet stormede spillestedet omkring klokken 1 samme nat.
- •
Angrebet fandt sted samtidig med fem andre angreb rundt omkring i Paris. I alt blev 130 personer dræbt.
Tilflugt i baglokale
Da terrorister trængte ind og begyndte at skyde mod tilskuerne flygtede hun sammen med cirka 40 andre ind i et lille baglokale og barrikaderede døren med en sofa og et køleskab.
Terroristerne forsøgte at komme ind i lokalet, men det lykkedes dem ikke. Da politiet endelig kæmpede sig ind i koncertsalen, udløste en af terroristerne sit bombebælte foran døren til det lille lokale.
-Det var en utrolig kraftig eksplosion. Vi blev slynget tilbage i rummet, og der fløj noget gennem døren. Det var nok blod, fortæller hun.
Udenfor døren lå terroristen i to dele, og Caroline og de andre måtte vade gennem blod og døde koncertgængere, ud i friheden.
Flere angreb og flere ofre
Siden angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo for godt to år siden, er Frankrig blevet ramt af i alt nitten større og mindre terrorangreb.
Dermed stiger også antallet af ofre og øjenvidner som Caroline Langlade, der skal leve videre med de forfærdelige oplevelser.
Caroline er ikke i stand til at passe et arbejde, og i stedet har hun stillet sig i spidsen for en af de organisationer, der arbejder for at hjælpe de mange tusinde franskmænd, der alle kæmper med de ubehagelige minder fra et terrorangreb.
Livsnødvendigt arbejde
Hendes organisation 'Life for Paris' er for dem, der overlevede, deres familier og de pårørende til alle dem, der ikke slap med livet i behold.
Franske myndigheder har stort fokus på problemet, men der er stadig mange, der ikke får den hjælp de skal have.
Det har kostet fem overlevende for Bataclan deres liv, fortæller Caroline Langlade.
-Hvis folk ikke bliver hjulpet, risikerer de at dø – at begå selvmord. Vi har haft folk, der døde af hjerteproblemer, selvom de ikke var syge. De var unge, fortæller hun.
Håb for fremtiden trods alt
Caroline Langlade ved ligesom de mange medlemmer af hendes og andre organisationer, at hun aldrig får den tilværelse tilbage hun havde før angrebet på Bataclan. Alligevel giver hendes oplevelser og arbejdet i organisationen hende håb for fremtiden.
-Jeg siger, vi har oplevet det værste og det bedste i mennesket. Jeg har set mennesker tage sig af andre. Jeg har snakket med folk i organisationen og ved, at nogle har givet deres liv for, at andre kan overleve.
Du kan se mere om franskmændenes fælles kamp mod terror i aften i TV-Avisen klokken 21. 30 på DR1.