Korrespondent efter angreb: Det er blevet en del af franskmændenes hverdag

Manden bag angrebet var kendt af politiet og beskrives som en radikaliseret islamist.

Flypassagerer og lufthavnsansatte venter uden for lufthavnen efter at være blevet evakueret. (Foto: © Christophe Petit Tesson, Scanpix)

Dagens angreb i Orly-lufthavnen i Paris er den seneste af en lang række angreb i Frankrig, og det er kun godt halvanden måned siden, at en mand bevæbnet med machete gik til angreb på soldater ved Louvre-museet i Paris.

De mange angreb har mærket franskmændene, lyder det fra DR's internationale korrespondent, Stéphanie Surrugue, der selv har base i Paris.

- Selvom folk er chokerede, så er de ikke overraskede, forklarer hun.

- De fleste franskmænd går ikke og taler om, der mon kommer et terrorattentat igen, men om hvornår det kommer, og hvilken slags det bliver. Bliver det på en fodboldstadion, på en skole? Det er simpelthen blevet en del af hverdagen i Frankrig, at man forsøger at forholde sig til, at det her sker.

Stéphanie Surrugue fortæller desuden, at evakueringen af lufthavnen foregik under ordnede forhold.

- Franskmændene har efterhånden lært, at de skal forsøge at holde sig i ro og lytte efter beskederne fra myndighederne, når de her situationer opstår. Situationer, som de altså er ved at erkende, er en del af hverdagen her, forklarer hun.

Manden, som forsøgte at fravriste et gevær fra en soldat i lufthavnen, blev skudt og dræbt.

Franske myndigheder beskriver ham som en radikaliseret islamist, der var kendt af politiet og efterretningstjenester. Den franske anklagemyndighed har oplyst, at sagen efterforskes som terror.

Tidligere på dagen havde han desuden såret en betjent.

Frankrig er allerede i undtagelsestilstand og forhøjet alarmberedskab. Derudover bevogter omkring 7.000 soldater franske byer. Et tal som den franske regering har mulighed for at øge. Tidligere har helt oppe omkring 10.000 soldater været udstationeret i gader og stræder.

Angreb i Frankrig

  • Februar 2017: En mand med en machete angriber en soldat nær indgangen til museet Louvre. Soldaten bliver såret, mens gerningsmanden bliver ramt af skud i maven, men overlever.

  • Juli 2016: En præst bliver dræbt under gidseltagning i kirke, og under fejringen af Bastille-dagen i Nice kører en lastbil ind i en menneskemængde og dræber 85, mens 434 personer bliver såret.

  • Juni 2016: Et par - begge betjente - bliver dræbt, da en person trænger ind i hjem i byen Magnanville cirka 45 kilometer vest for Paris. Parrets tre-årige søn overlever, mens gerningsmanden bliver dræbt af elitestyrker.

  • November 2015: 130 personer mister livet i Paris under flere koordinerede angreb ved fodboldstadionet Stade de France, ved caféer i den centrale del af den franske hovedstad samt spillestedet Le Bataclan. 351 bliver såret.

  • August 2015: En 26-årig mand åbner ild med en Kalashnikov-riffel i et højhastighedstog på grænsen mellem Belgien og Frankrig. To civilklædte amerikanske soldater samt en tredje amerikaner, der ikke er i militæret, får dog overmandet manden. En enkelt person bliver såret, men overlever.

  • Januar 2015: To maskerede mænd angriber satire-magasinet Charlie Hebdo, hvor de dræber 12 personer og sårer 11. Dagen efter angrebet tager de en person som gidsel i en trykkerivirksomhed - gidslet overlever, mens de to mænd bliver dræbt. Samme dag tager en tredje person en række gidsler i et jødisk supermarked i Paris. Fire personer - udover gerningsmanden - mister livet. Gerningsmanden har forinden desuden dræbt en kvindelig betjent.