For bare halvanden måned siden var alt lutter idyl for det franske centrum-højre parti, Republikanerne.
Partiets præsidentkandidat, Francois Fillon, lå mere end lunt i meningsmålingerne. Han stod til at kunne hale præsidentposten i land efter de to valgrunder 23. april og 7. maj. Og så kunne det borgerlige Frankrig endnu en gang sætte sig på landets højeste embede – præcis som det har gjort så mange gange før i de sidste seks årtier.
Men seks uger er lang tid i fransk politik. Og i dag, mindre end 50 dage før valget, er landets førende højreparti mildest talt i en vaklende forfatning. For i dag er præsidentkandidaten under anklage for korruption og partiet i dyb splittelse.
Så slemt er det, at tidligere præsident Francois Sarkozy nu opfordrer til et fredsmøde, hvor Francois Fillon, hans konkurrent i partiet, Alain Juppé, og Sarkozy selv sætter sig ned og snakker sammen.
- Det er for at finde en værdig og troværdig vej ud af en situation, som ikke kan vare ved, siger Sarkozy om mødet, der efter planen skal finde sted i morgen.
Juppé siger nej
Alain Juppé, som kæmpede med Fillon om at blive partiets præsidentkandidat, siger dog i dag, at han ikke stiller op, hvis Fillon skulle trække sig. Franskmændene vil ikke kunne se hans navn på stemmesedlen, forsikrer han.
- Det er for sent for mig, men ikke for sent for Frankrig, lyder det fra Juppé, der kalder Fillons fortsatte kampagne for ”spild”.
Dermed er den interne partikrig mellem de to partispidser umiddelbart afværget – trods Juppés lille hip til Fillon. Men det letter ikke partiets situation, for Fillon dykker stadig i meningsmålingerne. Den seneste viser, at Alain Juppé faktisk ville klare sig meget bedre end Fillon.
Juppé ville gå videre til anden valgrunde, mens Fillon ikke ville få stemmer nok. Så ved et møde kl 18.00 i dag skal partiets politiske komite finde ud af, hvilken vej man skal gå.
Fillons rådgivere siger farvel
Fillon selv nægter at trække sig. Han afviser beskyldninger om, at hans kone og to af hans børn skulle have hævet over 7,5 millioner skattekroner for job, hvor de intet lavede.
- Ingen kan forhindre mig i at være kandidat, var hans trodsige besked til tusinder af tilhængere ved et valgmøde i Paris i går.
Men lige siden 25. januar, da satirebladet Le Canard Enchainé kom med de første oplysninger om, at Fillons kone skulle have fået omkring fire millioner kroner for at have været hans assistent i parlamentet uden at løfte en finger, har det været én lang nedtur for Fillon:
- •
Myndighederne har indledt en officiel undersøgelse. Han skal nu møde for en dommer den 15. marts.
- •
Han har fået både sit kontor og sit hjem ransaget.
- •
Flere af hans rådgivere – bl.a. hans kampagnechef og hans talsmand – har forladt ham.
- •
Republikanerne er splittet, og midterpartiet UDI, der støtter Republikanerne, siger, han skal trække sig.
Sjæl og samvittighed
Faktisk er antallet af folk, der har vendt ryggen til Fillon, vokset så meget, at avisen Liberation har lavet sin egen løbende optælling.
Spørgsmålet er, om eller hvornår tallet er stort nok til, at Fillon alligevel vælger at trække sig. En række fremtrædende partimedlemmer med Francois Sarkozy i spidsen holdt tidligere i dag møde om Fillon. Og bagefter kom en af deltagerne ifølge avisen Le Figaro med denne besked til Fillon:
- Spørgsmålet er, om Francois Fillon stadig kan vinde præsidentvalget. Det må hans sjæl og samvittighed svare på.