USA's handelskrig med Kina er officielt i gang

Verdens to største økonomier tager hul på strid, der kan få store konsekvenser.

Amerikanske soyaproducenter mærker allerede striden med Kina på deres indtjening. (Foto: © Paulo Whitaker, Scanpix)

Klokken 6 i morges dansk tid affyrede USA det første skud i en egentlig handelskrig med Kina.

Amerikanerne hæver tolden til 25 procent på en lang række kinesiske varer til en værdi af 216 milliarder kroner. Yderligere told til en værdi af 100 milliarder kroner er planlagt til at træde i kraft om to uger.

Kina har varslet, at man vil slå tilbage ved at hæve tolden på amerikanske produkter som soyabønner og biler for et beløb, der svarer til USA's toldsatser.

Den første skudveksling ventes ikke at påvirke verdens to største økonomier nævneværdigt, skriver nyhedsbureauet AP.

Men USA's præsident Donald Trump udtalte i går, at han var forberedt på at lægge told på kinesiske varer til en værdi af svimlende 3.500 milliarder kroner - et beløb, der faktisk overstiger Kinas samlede eksport til USA i 2017.

Straf for unfair handel

Donald Trump har længe anklaget Kina for unfair handel.

Præsidentens handelskontor USTR offentliggjorde tidligere i år en undersøgelse, der beskyldte Kina for at krænke USA's intellektuelle rettigheder med det formål at dominere udviklingen af avanceret teknologi.

De nye toldsatser på kinesiske varer ligger i direkte forlængelse af denne undersøgelse.

Stigende priser

Kinas handelsministerium siger i dag, at landet ikke har andet valg end at lave et "modangreb" på de amerikanske toldsatser.

Ministeriet gav ingen detaljer om modangrebet, men den kinesiske toldkommission har tidligere fremlagt en liste over amerikanske varer, som vil blive pålagt øget told.

Hvis handelskrigen eskalerer, siger økonomer, at forbrugere skal indstille sig på stigende priser, rystede finansmarkeder, fyringer og faldende investeringer. I yderste konsekvens kan handelskrigen presse USA ud i recession, advarer storbanken Bank of America Merrill Lynch.

Visse brancher er allerede ramt af konflikten. For eksempel har amerikanske soyaproducenter den seneste måned set priserne på soyabønner falde med 17 procent. Faldet skyldes alene frygten for øgede toldsatser i Kina, der aftager 60 procent af USA's eksport af soya.

- Soyaproducenter som mig bliver ramt direkte af det her, siger landmanden Brent Bible fra staten Indiana.

- Disse toldsatser kan udgøre forskellen på profit og tab for et helt års arbejde i marken - og det er kun på kort sigt.