USA til FN's Sikkerhedsråd: Gør noget i Syrien - ellers gør vi

USA har fremsat et forslag for FN's Sikkerhedsråd om en øjeblikkelig våbenhvile i Damaskus og Ghouta.

USA's FN-ambassadør, Nikki Haley, under dagens møde i FN's Sikkerhedsråd. (Foto: © Mike Segar, Scanpix)

FN skal kræve en våbenhvile i Damaskus og det oprørskontrollerede Ghouta i Syrien.

Sådan lød det i dag fra USA’s FN-ambassadør, Nikki Haley, under et møde i FN’s Sikkerhedsråd.

Her fremsatte USA et forslag om et øjeblikkeligt stop i kamphandlingerne i området og opfordrede samtidig FN’s generalsekretær, Antonio Guiterrez, til at udarbejde et forslag til, hvordan man kan sikre sig, at våbenhvilen bliver ført ud i livet.

Samtidig advarede Nikki Haley om, at USA selv vil skride til handling, hvis FN's Sikkerhedsråd ikke gør.

- Det er ikke en vej, vi foretrækker at gå, men det er en vej, vi har vist, at vi I er stand til at gå, og vi er klar til at gøre det igen, sagde Nikki Haley ifølge Reuters.

Sidst, USA handlede på egen hånd, var i april sidste år, hvor amerikanske kampfly affyrede missiler mod en syrisk luftbase, efter at regeringstyrker havde udført angreb med kemiske våben.

Enighed uden effekt

Opfordringen kommer efter, at et krav fra et enigt Sikkerhedsråd om en våbenhvile den 24. februar ingen effekt havde.

Rusland, som aktivt støtter det syriske regime i konflikten, afviste, at Sikkerhedsrådet havde bemyndigelse til at indføre en våbenhvile i området uden først at indgå aftale med de stridende parter.

Den syriske hærs offensiv mod bydelen Ghouta, som er kontrolleret af oprørsstyrker, har kostet over 1.000 mennesker livet siden 18. februar. Offensiven bliver støttet af Iran og Rusland.

Tusindvis af civile er fortsat fanget mellem de stridende parter og kan ikke slippe ud, ligesom det er nærved umuligt at bringe nødhjælp ind.