I flere årtier har en af verdens mest utilregnelige og lukkede stater arbejdet på at udvikle missiler, der kan bære atomsprænghoveder til USA.
Senest har Nordkorea i nat dansk tid prøveaffyret et missil, som ifølge amerikanske eksperter har potentiale til at tilbagelægge en strækning på flere tusinde kilometer, så det kan nå helt til Alaska.
Det er noget, som amerikanske politikere har frygtet længe, siger USA-korrespondent for DR Steffen Kretz.
- For det kan godt være, at Nordkorea endnu ikke har teknologien til at bygge et atomsprænghoved, der er småt nok til at blive montere på et missil, men ifølge amerikanske eksperter er det formentlig kun et spørgsmål om tid, siger han.
Trump må reagere
Hvis - eller når - den teknologiske udvikling falder på plads i det nordkoreanske missilprogram, så ændrer det USA's position i regionen både strategisk og militært, siger korrespondenten.
- For skulle Nordkorea komme i krig med en af USA’s allierede – for eksempel Sydkorea – så vil USA kunne blive direkte involveret på meget kort tid. Så Donald Trumps regering bliver nødt til at reagere, siger han.
Den amerikanske præsident har da også varslet et resolut modsvar efter den seneste prøveaffyring.
Hvad det konkret vil sige, vides endnu ikke.
Krig står allernederst på listen
Steffen Kretz påpeger, at USA i løbet af foråret allerede har forsøgt at lægge pres på Nordkorea blandt andet ved at have en meget stor flådeøvelse ud for den koreanske halvø og ved at presse Kina til at lægge pression på Nordkorea.
- Men det, amerikanerne ved i dag, er, at diplomatiet sådan set har spillet fallit. Og når man kigger tilbage i historien, så er der ikke ret mange gode eksempler på, at en militær konfrontation har været en løsning i sådan en situation. Derfor må amerikanerne nu overveje andre muligheder for at få det nordkoreanske styre til at reagere, siger Steffen Kretz.
Han vurderer, at USA har alle muligheder i spil i øjeblikket:
- Men netop en krig står formentlig allernederst på listen over muligheder. Jeg vil tro, at den første reaktion vil blive at forsøge at lægge økonomisk pres på Nordkorea og dernæst at lægge yderligere pres på Kina. For uden Kinas hjælp kan Nordkorea ikke overleve.
Kina deler landegrænse med Nordkorea og er landets vigtigste allierede.
I dag har Kina og Rusland udsendt en fælles erklæring, der opfordrer Nordkorea, Sydkorea og USA til at underskrive en plan udformet af Kina, der skal føre til en nedtrapning af konflikten.
Nordkorea opfordres i den forbindelse til at indstille sit ballistiske missilprogram, mens USA og Sydkorea bliver opfordret til at tage en pause fra storstilede militærøvelser.
Samtidig vil Kina og Rusland have USA til at droppe det amerikanske missilforsvar i Sydkorea, som de betragter som en trussel mod deres egne strategiske sikkerhedsinteresser.
- Situationen i regionen påvirker begge landes nationale interesser, står der ifølge Reuters i erklæringen fra de to lande.