Efter måneders krise som følge af nordkoreanske missil- og atomtests har både Nord- og Sydkorea i de seneste døgn signaleret, at de overvejer at gå i dialog.
Og der er muligheder i en sådan dialog, men det kræver, at amerikanerne spiller med, hvis det skal føre en opblødning med sig.
Det vurderer Camilla Nørup Sørensen, ekspert i østasiatisk sikkerhedspolitik ved Forsvarsakademiet.
- Det er en velkommen forandring efter flere måneders eskalering. Der er nogle muligheder i det, men også nogle sten på vejen før man kan få åbnet dialog, og at den kan bruges til at bløde op på den spændte situation på Korea-halvøen.
Muligheden for dialog er dog skrøbelig, da den meget let kan blive undermineret af, hvad der foregår i relationen mellem Nordkorea og USA, vurderer Camilla Nørup Sørensen.
- Spild af tid
I sin nytårstale opfordrede Nordkoreas leder, Kim Jong-un, til at skabe et bedre forhold til Sydkorea og luftede muligheden for at sende en delegation til næste måneds Vinter-OL i Sydkorea.
Ifølge nyhedsbureauet AP har Sydkorea i dag foreslået at diskutere sagen den 9. januar, og samtalerne skal holdes på "højt niveau", og det vil i så fald være de første samtaler på det niveau siden 2015.
Nordkorea har endnu ikke svaret på invitationen, og Camilla Nørup Sørensen forklarer, at amerikanernes indstilling er afgørende, da den amerikanske regering tidligere har kaldt sydkoreanske følere udsendt til Nordkorea for spild af tid.
Sydkorea håber på nordkoreansk OL-deltagelse
En af udfordringerne for dialogen er de årlige militærøvelser, som USA og Sydkorea plejer at afholde i februar, og det falder i år sammen med vinter-OL i Sydkorea.
- Det er svært at forestille sig, at det kan køre sideløbende. Det er også derfor, vi har set Sydkoreas præsident Moon Jae-in i december bede amerikanerne om at udskyde øvelserne for at kunne få afviklet et succesfuldt vinter-OL, og et succesfuldt vinter-OL er for Moon et vinter-OL, hvor der er nordkoreansk deltagelse, siger forskeren.
I samme nytårstale, hvor Kim Jong-un åbnede for at sende en delegation til OL, advarede han også USA om, at hans atommissiler kan nå USA.
- Det er Kim Jong-uns helt overordnede formål at få accepteret Nordkorea som en atomvåben-stat. Det er det, han har understreget gentagne gange, og det er med det udgangspunkt, at man må begynde forhandlingerne. Amerikanerne insisterer på, at Nordkorea skal vise villighed til at opgive deres atomvåben, før man starter forhandlinger, siger Camilla Nørup Sørensen.
Samarbejde om det man kan
Der har før været forsøg på samarbejde mellem Sydkorea og Nordkorea på mere praktiske spørgsmål, hvor man har fælles interesse.
- Det er meget typisk i asiatisk politik, at man bliver enige om at lægge de helt store ting, man er uenige om på hylden, og så prøver man at samarbejde om det, man kan, siger forskeren.
Nordkorea har de seneste mange måneder udført en række missiltests og atomprøvesprængninger og er blevet mødt med gradvist hårdere sanktioner fra FN’s sikkerhedsråd.
Kan være forsøg på at splitte USA og Sydkorea
Nyhedsbureaet AP citerer analytikere for, at det nordkoreanske ønske om at forbedre forholdet til Sydkorea også kan være en måde at splitte de to allierede USA og Sydkorea.
Og det er set før, forklarer Camilla Nørup Sørensen.
- Nordkoreanerne er gode til at udnytte, at de regionale stater og USA ikke altid har den samme prioritering i forhold til konflikten, siger hun.
Moon-regeringen i Sykorea er gået til valg på at få en dialog med Nordkorea, fordi de på sigt ser det som den eneste måde at få blødt op på situationen på den koreanske halvø.
Og ifølge den danske forsker er regeringens vurdering, at man er nødt til at lægge atomvåbenspørgsmålet på hylden for at begynde en dialog.
- Man er nødt til at skabe en dialog gradvist, og det er en helt anden tilgang end amerikanerne har, og det er Nordkorea helt klar over og spiller også de regionale stater ud mod hinanden.
- Nordkorea ser Sydkorea som det svage led i den kæde, da regeringen har dialog-politikken, men også fordi de kan udnytte, at det er Sydkorea, der føler sig mest udsat, da de jo ligger klos op ad hinanden, siger Camilla Nørup Sørensen.
De amerikanske udmeldinger om, at en militær konflikt er på bordet har skabt bekymring i Sydkorea, så der er allerede en vis mistillid i det forhold skabt over de seneste måneder, og den prøver Kim Jong-un at udnytte, forklarer hun.