USA's præsident, Donald Trump har lidt et politisk nederlag.
Han har nemlig måttet indse, at der ikke er flertal i det amerikanske senat for at skrotte Obamacare og erstatte den med sin egen udgave - en reform, som Republikanerne har slået på tromme før, siden Obamacare blev indført i 2010.
Løftet om at fjerne Obamas sundhedsreform var også et af præsident Trumps mest markante valgløfter. Men det er ikke kun præsidenten, der har svigtet vælgerne, fortæller Philip Christian Ulrich, Cand.mag. i Amerikanske Studier og udenrigsredaktør på Kongressen.com.
- Det er slemt både for Donald Trump og for det republikanske partis ledelse. Det er et ledelsessvigt også for Mitch McConnell (majoritetsleder i Senatet, red.) og Paul Ryan (formand for Repræsentanternes Hus, red.), at de ikke har formået at samle partiet bag sig, siger han og fortsætter:
- Og det udstiller også, hvor lidt magt præsident Trump har i Washington lige i øjeblikket. Han har ikke særlig meget opbakning i befolkningen og hans eget parti vil ikke støtte op om ham – så det udstiller helt klart, at han har problemer lige i øjeblikket rent politisk.
Den lovgivende del af den amerikanske regering består af...
- •
Senatet: Her sidder to folkevalgte senatorer per stat - 100 i alt, for en periode på seks år. Der er ingen begrænsning på, hvor lang tid en senator kan sidde.
- •
Repræsentanternes Hus: Her sidder 435 folkevalgte fordelt på USA's 50 stater relativt til staternes indbyggertal. Repræsentanterne sidder for en toårig periode og heller ikke her er der en begrænsning på den sammenhængende embedsperiode.
- •
Hvis et lovforslag skal blive til lov, skal BEGGE kamre blive enige om lovens ordlyd.
Stemmer for sig selv
I modsætning til i Danmark, hvor medlemmerne af et parti oftest stemmer efter partilinjen, er det ikke sædvanen i den amerikanske regering.
I stedet stemmer man efter, hvordan man bedst sikrer sit eget genvalg, og hvad der er bedst for ens egne vælgere i hjemstaten. Det er partiets lederes opgave at sikre, at partimedlemmer så vidt muligt retter ind efter partlinjen.
- Rigtig mange republikanske politikere har i den her omgang sagt, at det bud, de har på en sundhedsreform, simpelthen er for dårligt – og de har også kunnet høre ude blandt vælgerne, at det er der ikke opbakning til.
En dødssejler
Det bud på en reform, som McConnell og Ryan lagde frem i sidste uge, var ifølge Philip Christian Ulrich en dødssejler.
Det på trods af, at forslaget har været igennem adskillige gennemarbejdninger - først i Repræsentanternes Hus af to omgange og senest i Senatet, hvor man heller ikke har formået at stykke et lovforslag sammen, som Republikanerne kunne blive enige om.
Her har præsidenten ikke været til megen hjælp, vurderer Philip Christian Ulrich.
- Trump har jo også haft det problem, at han også, som leder af partiet og præsident, har skulle skubbe på og bidrage til den her proces – og det har han ikke gjort konstruktivt nok.
- Og så er der også rigtigt mange republikanske politikere, der tænker: Har jeg egentlig lyst til at stille mig bagved Donald Trump lige nu? Det har jeg ikke – så venter jeg lige og ser, hvad der sker.
20 millioner vrede amerikanere
Præsidenten har efter gårsdagens nederlag foreslået, at man simpelthen afskaffer Obamacare - uden at have en erstatning klar.
Altså at man i første omgang udelader "Replace"-delen af slagordet "Repeal and Replace" - ophæv og erstat. Men det vil efterlade omkring 20 millioner amerikanere uden forsikring. En situation, der vil give Republikanerne yderligere udfordringer.
- Hvordan de har tænkt sig at håndtere det, er den store udfordring her det næste stykke tid. Det er x antal millioner rigtigt sure vælgere, der står i en katastrofal situation - hvoraf rigtigt mange af dem har stemt på Trump og er gode republikanske vælgere, siger Philip Christian Ulrich.
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/887134287350439936
Med sommerferien nært forestående skal de republikanske politikere nu hjem og tænke sig grundigt om, inden de tager det næste skridt i sagaen om Obamacare.
- Republikanerne skal løfte den opgave, hvor de både skal sikre et godt valg i 2018 og komme af med en sundhedsreform, der betyder, at 20 millioner mister deres sundhedsforsikring. Så jeg er glad for, at det ikke er mig, der skal ud i den balancegang, siger Philip Christian Ulrich.