Tyskland venter nu 800.000 flygtninge og asylansøgere i år

Tyskland regner nu med at modtage mindst 40 procent af alle EU-landenes asylansøgere i år.

Fadhumo Musa Afrah er flygtet til Tyskland fra Somalia. Hun bor nu i Berlin. (Foto: © AXEL SCHMIDT, Scanpix)

Den tyske indenrigsminister forlanger større solidaritet blandt EU-landene, da landet regner med at skulle tage imod mindst 40 procent af alle EU-landenes asylansøgere i år.

Tysklands indenrigsminister, Thomas de Maizière, siger ifølge tyske medier, at 800.000 flygtninge og asylansøgere er alt for mange for et land som Tyskland.

Det er mere end dobbelt så mange, som Tyskland i foråret regnede med ville komme i år - og det er fire gange så mange, som kom til Tyskland hele sidste år, siger han.

Det anslås, at de tyske delstater og kommuner vil få en udgift på cirka ti milliarder euro - d.v.s. næsten 75 milliarder kroner - til at huse og tage sig af de mange flygtninge og asylansøgere det næste års tid.

Den ekstraudgift må den tyske stat være med til at dække, siger Thomas de Maizière.

Uholdbart

FN's Flygtningehøjkommisær, António Guterres, kalder det i den tyske avis Die Welt uholdbart, at kun to EU-lande - Tyskland og Sverige - modtager langt de fleste flygtninge i EU. Flere EU-lande bør dele den byrde, siger han.

Og den tyske udviklingsminister, Gerd Müller, opfordrer til akut handling fra EU's side.

- EU-kommissionen må øjeblikkelig skifte fra ferie-modus til krise-modus, siger den tyske udviklingsminister, der efterlyser en europæisk flygtningekommissær.

Tyskland, der er Europas stærkeste økonomi, er flygtningenes foretrukne mål. Og hvis den nye prognose viser sig holde, vil det være en rekord, som langt overgår den tidligere rekord i 1992.

Dengang åbnede Tyskland dørene for flygtninge fra krigene i det tidligere Jugoslavien.

Den store store stigning i antallet af flygtninge og asylansøgere har fået mange tyske byer til at oprette teltlejre eller indrette skoler og gymnastiksale som midlertidige flygtningecentre.

Merkel advarer

Forbundskansler Angela Merkel har advaret om, at asyl-krisen kan eskalere og komme til at udgøre en langt større udfordring for Europa end Grækenlands gældsproblemer.

En meningsmåling forleden viste, at der er faldende opbakning i den tyske befolkning til de flygtningevenlige dele af regeringens politik.

I årets første halvdel har der været 150 brandstiftelser eller andre angreb mod tyske flygtningecentre.

Og i det østlige Tyskland har tusinder af mennesker demonstreret mod at skulle huse flygtninge og asylansøgere i deres områder og mod, hvad de har kaldt "Islamiseringen af Vesten."