Dieter S. på 39 år og Alexander J. på 37 år.
Det er navnene og alderen på de to mænd, der er anholdt i Tyskland og mistænkt for at spionere for Rusland og indsamle oplysninger om potentielle angrebsmål, herunder amerikanske militære faciliteter. Det udtalte de tyske myndigheder torsdag.
De to tysk-russiske statsborgere blev pågrebet under en razzia onsdag morgen af politiets specialstyrker i byen Bayreuth, i den sydlige delstat Bayern. Både mændenes hjem og arbejdspladser blev gennemsøgt af politiet.
Det mistænkes blandt andet, at Dieter S. er en tidligere kæmper for pro-Kreml-styrker i det østlige Ukraine, og han er anklaget for at have planlagt et angreb i Tyskland. Og det er netop Ukraine, som spiller en afgørende rolle i den opsigtsvækkende sag om de to mænd.
- Vores sikkerhedsmyndigheder har forhindret mulige eksplosive angreb, der havde til formål at ramme og underminere vores militære bistand til Ukraine, forklarede Tysklands føderale indenrigsminister, Nancy Faeser, under et pressemøde torsdag eftermiddag.
Under dagens pressemøde lød det fra Nancy Faeser, at der er tale om en “særlig alvorlig sag om mistænkt agentaktivitet fra Putins kriminelle regime”.
Arrestordre og anklager
Arrestordren på de to mænd er dateret den 9. april, og her lyder det, at begge mænd er anklaget for at arbejde for en udenlandsk efterretningstjeneste og for at udføre “aktiviteter med sabotagemål”.
Myndighederne anklager Dieter S. for at have besøgt flere steder i Tyskland for at tage billeder og videoer, som blev videregivet til hans kontakt i den russiske efterretningstjeneste. De hævder også, at Alexander J. har hjulpet ham siden marts i år.
Ifølge anklagemyndigheden har Dieter S. været i kontakt med en “person tilknyttet til den russiske efterretningstjeneste” siden oktober 2023, som han har diskuteret sabotageoperationer i Tyskland med.
En separat arrestordre fra den 11. april anklager Dieter S. for at være medlem af en udenlandsk terrororganisation og for "forberedelse af en alvorlig handling, der bringer staten i fare." Arrestordren bemærker også den "stærke mistanke" om, at den 39-årige var aktiv som en pro-russisk soldat i en væbnet fløj af den selvudråbte Donetsk Folkerepublik og deltog i krig i Ukraine på russisk side fra 2014 til 2016.
Tyskland som russernes europæiske hovedfjende
Tyskland er på nuværende tidspunkt det land, der leverer næstflest våben til Ukraine – kun overgået af USA. Sagen skal derfor ses i lyset af Tysklands forhold til Ukraine, fortæller DR’s Tysklandskorrespondent, Steen Nørskov.
- Der er ingen tvivl om, at russerne har udset sig Tyskland som europæisk hovedfjende blandt de lande, der støtter Ukraine.
Steen Nørskov fortæller, at tyskerne er meget opmærksomme på russisk spionage og påvirkning, netop fordi Tyskland så klart har stillet sig på ukrainernes side.
- Den tyske justitsminister siger, at man var klar over, at russerne er efter dem. Tysklands udenrigsminister har indkaldt den russiske ambassadør i Berlin til samtale, og det er et signal om, hvor alvorligt man tager det her, lyder det fra korrespondenten.
I sidste måned fortalte Oleksiy Danilov, som er tidligere koordinator for Ukraines krigskabinet, til The Times of London, at Ukraine gentagne gange har advaret Tyskland om “det russiske spionagenetværk, der er meget aktivt i Tyskland”.
- Det er velkendt, at russerne lytter til samtaler mellem tyske embedsmænd, og vi tror ikke, at dette er den sidste samtale, de har, fortalte han mediet.
I marts anklagede Tyskland Rusland for at føre “informationskrig”. Det skete, efter at russiske statsmedier offentliggjorde en lydoptagelse af en privat samtale mellem en højtstående tysk officer om støtte til Ukraine. Kun en måned senere blev medlem af det højrenationale parti Alternative für Deutschland (AfD) Petr Bystron anklaget for at tage imod betaling for at sprede pro-russiske holdninger på det formodede russisk støttede nyhedsmedie Voice of Europe.
Den tyske føderale indenrigsminister sagde under dagens pressemøde, at Tyskland vil fortsætte med at yde massiv støtte til Ukraine, og at man “ikke vil lade sig intimidere”.
Adspurgt om sagen siger Kremls talsmand, Dmitry Peskov, torsdag, at han ikke kan kommentere sagen, og at man ikke har nogen oplysninger om den.