Det kan godt være, at Donald Trump befinder sig små 6.000 kilometer væk fra FN’s klimakonference, der i år løber af stablen i Marrakech i Marokko.
Men den republikanske politiker, som til januar overtager verdens mest magtfulde embede som USA’s nye præsident, er den ubetingede hovedperson blandt de tusindvis af politikere, embedsmænd, klimasagsforkæmpere og pressefolk, der lige nu befinder sig i den nordvestafrikanske by.
USA’s kommende præsident er nemlig en selverklæret klimaskeptiker, som under valgkampen meddelte, at han ville trække USA ud af Paris-aftalen, hvis han blev valgt.
Det er endnu uvist, om han som præsident vil føre sine klimaplaner ud i livet. Men meldingerne vækker bekymring hos Leéandre Ebobola, der er klimadirektør i Gabons regering. Det er nemlig afrikanske lande som Gabon, der vil blive ekstra hårdt ramt, hvis verdens gennemsnitstemperatur stiger med mere end to grader celsius inden år 2100.
- Det vil sætte hele aftalen på pause, og det er et stort problem. Hvis USA i sidste ender trækker sig ud af aftalen, vil det være det samme som at åbne dørene til den værst tænkelige klimakatastrofe i mange årtier. Det vil samtidig sætte hele aftalen under pres, siger han.
Meget blev sagt under valget
USA står for lige under 20 procent af verdens samlede udledninger af drivhusgasser, og landets nuværende præsident, den demokratiske Barack Obama, var en af hovedårsagerne til, at verdenslandene nåede til enighed om aftalen i Paris sidste år.
Landets udenrigsminister, John Kerry, har dog meddelt, at USA’s nuværende klimakurs vil fortsætte uforandret, lige indtil Donald Trump overtager Det Hvide Hus i midten af januar næste år.
Og spørger man Will Gartcher, der er politisk seniorspecialist i den amerikanske gren af WWF Verdensnaturfonden, er der stadig mange ubekendte i forhold til USA’s fremtidige klimapolitik.
- Der blev jo sagt meget under valget, og der er to måneder til, at Donald Trump overtager embedet, så der kan ske meget. Alle snakker om ham hernede, men folk taler først og fremmest om det arbejde, de skal lave hernede. Jeg løber fra møde til møde, hvor vi diskuterer, hvordan aftalen skal foldes ud. Og der er meget begejstring over, hvad der er sket i det seneste år på klimaområdet, siger han og fortsætter:
- Folk er først og fremmest fokuserede på, at klimaaftalen skal lykkes. Intet af det har ændret sig. Og klimavidenskaben ændrer sig ikke, bare fordi USA har fået en ny præsident, understreger han.
En modbevægelse i gang
Det er også noget, tyske Heike Bühler har lagt mærke til. Hun er i gang med en ph.d. om klimapolitik på det tekniske universitet i Darmstadt, og hun har fulgt forhandlingerne fra sidelinjen som observatør.
- På den ene side er folk chokerede over valget af Donald Trump, men jeg oplever også en modbevægelse hernede. Der er mange, som understreger, at det ikke er verdens undergang, hvis USA forlader aftalen. Kampen mod klimaforandringerne vil fortsætte, fortæller hun.
N’gay Camara, der er embedsmand i miljøministeriet i Guinea, er heller ikke bekymret på nuværende tidspunkt. Han vil også vente og se, hvad USA’s nye regering helt konkret har tænkt sig at gøre.
- Hvis ikke de vil hjælpe Afrika, må vi vende os mod de lande, der vil. Hvis USA melder sig ud af klimaaftalen, så isolerer de sig selv, og det vil have betydning. Ikke bare for Afrika, men for hele verden.