Lige nu finder årets klimatopmøde, COP22, sted i Marrakech, Marokko.
Her skal verdens lande nu lægge planer for, hvordan de vil nå i mål, med de hensigtserklæringer, de kom med i klimaaftalen i 2015.
Men selvom politikerne har klimaet på dagsordenen, er der meget den enkelte kan gøre for at hjælpe klimaet på vej.
DR Nyheder har talt med Torben Chrintz, der er videnschef ved den grønne tænketank Concito. Han kommer med fire råd, hvor man selv kan sætte ind for at nedbringe CO2-udslippet.
- Den typiske dansker udleder globalt omkring 17 tons CO2 årligt. Ved at følge de her råd religiøst, så kan man halvere sit eget klimaforbrug, fortæller videnschefen.
Færre - eller kortere - flyrejser
- Det bedste er selvfølgelig at lade være med at flyve. Men når man så flyver, så flyv så kort som muligt - og skal man endelig ud og flyve langt, så tag en så lang ferie som muligt, lyder rådet fra Torben Chrintz.
Ifølge Torben Chrintz er en flyvetur tur-retur fra Thailand ti gange så belastende for klimaet som en gennemsnitsdanskers årlige el-forbrug. Derfor skal man overveje feriedestinationer, der ligger tættere på Danmark eller allerhelst holde ferien i Danmark, mener videnschefen.
- Jeg tror ikke, at man får noget ud af at sige til folk, at nu må de ikke flyve mere. Så jeg plejer at sige til folk, at de skal overveje, om de ikke kan genopdage Europa. For det gør en kæmpe forskel, om du flyver til Rom eller til Bangkok, hvis man kigger på det klimamæssigt.
Skift oksekødet ud med fjerkræ eller fisk
Kød koster dyrt i klimaregnskabet. Det skyldes særligt, at afgrøder til foder kræver store dyrkningsarealer, hvilket betyder, at skove fældes.
- Træer optager masser af CO2. Så når vi fælder dem, så får vi mere CO2 i atmosfæren, fortæller Torben Chrintz.
Samtidig udleder eksempelvis køer store mængder metangas, som også koster dyrt på klimakontoen.
- Det nemmeste, hvis man ikke kan undvære kød, det er at spise andet kød end oksekød. En kylling udleder kun en tiendedel CO2 i forhold til oksekød. Og så burde man sige, at oksekød er noget, man kun spiser ved festlige lejligheder, ligesom man gjorde i gamle dage, siger Torben Chrintz.
Køb kvalitet fremfor kvantitet
Et sted, hvor danskernes forbrug har indflydelse på klimaet, er vores tøjindkøb. Derfor er et godt klimaråd, at man skruer ned for køb-og-smid-væk kulturen.
- Køb i stedet noget kvalitet, der holder i mange år, i stedet for ting af dårlig kvalitet, som du hyppigt skal smide ud eller udskifte.
Derudover kan man også med fordel skrue op for genbruget og sælge sine ting videre, hvis man gerne vil have noget nyt.
- At sælge og købe brugte ting er selvsagt klimavenligt, da det betyder, at der ikke skal bruges CO2, når man genbruger, siger Torben Chrintz.
Brug penge på service
Genbrug er imidlertid ikke den eneste måde, du kan skrue ned for det materiale forbrug. Torben Chrintz opfordrer også til, at man bruger penge på service frem for materielle goder:
- Man skal binde flere af sine penge i service fremfor materiale ting. Det er eksempelvis dyrere for mig at spise bøf på en restaurant, end hvad jeg selv kan lave den for. CO2-udledningen er næsten den samme, men ved at købe maden ude har jeg færre penge til for eksempel at rejse for.
Foruden restaurantbesøg er eksempelvis sportsbegivenheder eller kulturelle oplevelser også gode måder at bruge sine penge mere miljøvenligt på.
For når man bruger penge på service, er der simpelthen færre penge at 'miljøsvine' for.
- Når vi taler om den kvalitet, du får ved at bruge penge, der er service den mindst miljøbelastende, og så bliver du samtidig en oplevelse rigere.
Selvom en stor del af klimaproblemet skal løses gennem den teknologisk udvikling og grøn energi, så mener Torben Chrintz, at en ændring af folks adfærd står for halvdelen af løsningen:
- Vi skal have en mere klimavenlig adfærd. Det kan man blandt andet få ved at følge de fire råd. For eksempel har den kinesiske regering besluttet, at kinesernes kødforbrug skal halveres, som en del af deres miljø- og klimapolitik. I Danmark er vores mentalitet jo ikke til, at regeringen skal bestemme, hvad vi skal spise, så derfor er vejen frem at rådgive og oplyse folk.