Tyrkiet om Özils landsholdsfarvel: Det smukkeste mål mod fascismens virus

Fodboldspillerens kritik af det tyske samfund passer godt ind i den tyrkiske fortælling, siger DR's korrespondent.

Den tyske midtbanespiller Mesut Özil har trukket sig fra landsholdet, da han mener at være udsat for uberettiget kritik for at lade sig fotografere sammen med Tyrkiets præsident. (Foto: © KIRILL Kudryavtsev, Scanpix)

I Tyrkiet er der opbakning til den tyske fodboldspiller Mesut Özil.

Han meddelte i aftes, at han ikke længere vil spille for fodboldlandsholdet og føler sig dårligt behandlet af det tyske fodboldforbund (DFB).

I en række indlæg på Twitter langer den 29-årige Arsenal-spiller med tyrkiske rødder hårdt ud efter både tyske medier, politikere og særligt det tyske fodboldforbunds præsident, Reinhard Grindel.

Fodboldpræsidenten bliver beskyldt for at optræde både patroniserende og racistisk, efter Grindel kritiserede Özil for at have stillet op til et billede med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, tilbage i maj.

En beslutning, Mesut Özil dog nægter at undskylde for, og det vækker glæde i Tyrkiet.

- Jeg lykønsker Mesut Özil, som ved at forlade landsholdet har scoret det smukkeste mål mod fascismens virus, skriver Tyrkiets justitsminister, Abdulhamit Gül, på Twitter.

Også i flere tyrkiske medier lyder der ros til den nu tidligere landsholdsspiller, fortæller DRs korrespondent i Tyrkiet, Michael S. Lund.

- I de tyrkiske medier, der støtter præsident Erdogan, fokuserer man meget på, at Özil har sagt, at han ikke fortryder at have stillet op til billedet med præsidenten, og han ville have gjort det ligegyldigt, hvem der var præsident, siger han.

Samtidig passer fodboldsspillerens kritik af det tyske samfund fint i den fortælling, de regeringsvenlige medier har om Tyskland, og som fik et ekstra kapitel under det nyligt afholdte præsidentvalg i Tyrkiet.

Her bandlyste den tyske regering ethvert forsøg på at føre valgkamp i Tyskland, og præsident Erdogan udtalte i den forbindelse, at tyskerne opførte sig som en undertrykkende magt.

- Mesut Özils udmelding passer godt ind forestillingen om, at tyskerne er racistiske og undertrykker den tyrkiske del af befolkningen, som en del af de Erdogan-venlige medier ofte skriver, siger Michael S. Lund.

Kun halvdelen af tyrkerne stemte på Erdogan

Hvor billedet af Recep Tayyip Erdogan og Mesut Özil, der blev taget i forbindelse med en event i en tyrkisk organisation i London - før det omtalte valg, hvor Erdogan genvandt magten - blev kritiseret i Tyskland, vakte det begejstring i Tyrkiet, fortæller korrespondenten.

- Da historien kom frem, blev det i de store medier fremlagt som en modig gerning, at han turde stå frem med præsidenten, selvom han ikke er populær i Tyskland, siger han.

Han understreger, at knap halvdelen af tyrkerne ikke stemte på præsident Erdogan ved valget i juni, og det er da også langt fra alle, der anser Mesut Özils beslutning for en god idé.

- Det er ikke så meget, at han stillede op til billedet med Erdogan, men timingen blev kritiseret. Det skete midt i en valgkamp og blev også brugt af Erdogans valgkampagne, så nogle tyrkere synes ikke, det var det smarteste tidspunkt, siger Michael S. Lund.

Møde handlede ikke om politik

Udover Mesut Özil var også to andre fodboldspillere med tyrkiske rødder med til mødet med præsident Erdogan, og Arsenal-spilleren understreger i sin udtalelser, at mødet ikke handlede om politik eller skal ses som en blåstempling af Erdogans politik.

- Jeg forstår, at det kan være svært for mange at forstå, og i mange kulturer kan en politiker ikke skilles fra privatpersonen. Men i det her tilfælde er det anderledes. Uanset hvad udfaldet af det forrige valg var blevet, havde jeg stillet op til det billede, skriver han.

Han tager også afstand til de politikere, han mener, har brugt billedet for at fremme en højrepopulistisk agenda og kritiserer Reinhard Grindel for at pålægge ham ansvaret for Tysklands tidlige VM-exit.