Tusinder har i dag demonstreret i Australien for at få lukket flygtningelejrene på øerne Nauru og Manus.
Det skriver det engelske medie The Guardian.
Netop The Guardian står bag et stort læk af omkring 2.000 hændelser, der dokumenterer overfald, børnemishandling og forsøg på selvskade blandt flygtninge og migranter på øen Nauru.
Alt imens flere tusinder af demonstranter, ifølge arrangørerne, var på gaden i byerne Sydney, Melbourne, Perth, Newcastle, Hobart, Brisbane, Adelaide og Ballina, rejste fem medlemmer af Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg i dag på studietur til netop Naura.
En tur der er blevet kritiseret fra flere sider blandt andre af Røde Kors, der ikke mener, man kan lære noget af en ”lejr som er dokumenteret umenneskelig, hvor mennesker begår selvmord, og børn oplever overfald og overgreb”, som generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, udtalte tirsdag.
Alene i Melbourne var omkring 2.000, ifølge arrangørerne, på gaden for at vise deres utilfredshed med den australske flygtningepolitik.
- Formålet var at opretholde presset på regeringen efter valget. Vi mener, at flygtningepolitikken er ved at gå fra hinanden i sømmene, fortæller Chris Breen, talsmand for Refugee Action Collective, der arrangerede demonstrationen i Melbourne, til The Guardian i Australien.
I Sydney var mellem 3.000-5.000 demonstranter, ifølge arrangørerne, på gaden, mens der også var protester i London og Tokyo.
https://twitter.com/SydArtistmanque/status/769403692575432704
Falsk blod foran skole
Lejren på Nauru huser omkring 500 flygtninge og migranter, hvoraf mange af dem er børn. En af talerne under demonstrationen i Melbourne var Jane Wiley, der tidligere har været lærer på øen.
https://twitter.com/janet_rice/status/769383520594571264
Fra talerstolen beskrev hun, ifølge The Guardian, blandt andet en episode, hvor vagterne afholdte en øvelse, der indebar ambulancer og falsk blod uden at advare flygtningene. Øvelsen blev afholdt uden for skolen.
Straf og bevidst ondskab
Den kurdisk-iranske journalist Behrouz Bouchani sidder tilbageholdt på øen Manus, og han kan godt nikke genkendende til sådanne episoder.
- Jeg har set fysiske overgreb, seksuelt misbrug og tortur. Jeg har set bevidst afslag på medicinsk behandling, selv ved seriøse og potentielt livstruende situationer. Hvis I så, hvad der foregår her, vil I ikke være i tvivl om, at det er et system bygget på straf og bevidst ondskab, fortæller han ifølge The Guardian.
Myndighederne i Australien og Papua Ny Guinea har bekræftet, at man vil lukke lejren på Manus, efter højesteretten i Papua Ny Guinea dømte den ulovlig. Det vides dog ikke, hvad der skal gøres med de 854 mænd, der er tilbageholdt på øen.
Den australske integrationsminister Peter Dutton har slået fast, at asylansøgernes næste hjem ikke bliver Australien.