Trumps 'hovedpine' blev udpeget af Bush og sidder på livstid

PORTRÆT Dommer James Robart gik på rekordtid fra ukendt til forside, da han i fredags blokerede præsident Trumps indrejseforbud.

(Foto: © JOSE ROMERO, Scanpix)

Den hidtil ukendte dommer James Robart blev i weekenden internationalt kendt, efter han blokerede det omstridte indrejseforbud, som præsident Donald Trump indførte i slutningen af januar.

Underkendelsen kom efter anmodning fra Washingtons rigsadvokat, Bob Ferguson, om midlertidigt at blokere Trumps rejseforbud, der gælder for personer fra ni lande heriblandt Iran, Irak og Syrien, i hele USA.

Trump svarede via Twitter igen på Robarts kendelse ved at kalde ham en "såkaldt dommer", en trussel mod den nationale sikkerhed og ved at hævde, at det amerikanske retssystem må tage skylden, hvis "der sker noget" som følge af ophævelsen af indrejseforbuddet.

Men hvem er dommeren fra Washington, der har valgt at trodse Det Hvide Hus, fordi det præsidentielle dekret med Robarts egne ord ikke var "rationelt funderet"?

Det kan du blive klogere på her.

30 år i privat praksis

James Robart har siddet ved distriktsdomstolen i det vestlige Washington siden 2004, da den daværende republikanske præsident, George W. Bush, udnævnte ham.

Robart blev dengang godkendt enstemmigt af Senatet, og den 28. juni 2016 avancerede han til domstolens seniordommer ved samme domstol.

Før han tiltrådte stillingen som statslig dommer arbejdede Robart 30 år i privat praksis, først som advokat, siden som partner, i advokatfirmaet Lane Powell Spears Lubesky.

I videoen herunder kan du lære mere om den amerikanske tredeling af magten, der gør dommere som Robart i stand til at modsætte sig et præsidentielt dekret:

Plejebørn og frivilligt arbejde

Robart og hans kone Mari har ingen biologiske børn, men har ifølge The Guardian været plejeforældre for seks børn fra blandt andet Sydøstasien igennem årene.

Han har samtidig i sin tid som advokat udført gratis advokatarbejde for flygtninge, også primært fra Sydøstasien.

Dommeren har også i flere år været formand for Seattle Children’s Home samt medlem og administrator for Children’s Home Society of Washington.

Begge organisationer tilbyder støtte, rådgivning og psykologhjælp til socialt udsatte børn og unge og deres familier.

Tager bladet fra munden

Selvom Robart i hvert fald herhjemme er relativt ukendt, er det ikke første gang han har skabt overskrifter i sit hjemland.

For selvom dommeren af tidligere kolleger bliver kaldt for upolitisk, er han ikke bleg for at give sin juridiske mening til kende i sager, som er stærkt politiske.

Under en høring i august sidste år sagde Robart fra sin dommerstol sætningen ”black lives matter” – sorte liv har betydning, i en sag, der omhandlede politidrab på afroamerikanere i Seattle.

”Black Lives Matter” er navnet på den protestbevægelse, der har rejst sig i kølvandet på de seneste års politidrab på ubevæbnede afroamerikanere.

Sagen var rejst af Justitsministeriet under præsident Barack Obama i 2012 mod Seattles politi, som var anklaget for jævnligt at benytte sig af overdreven magtanvendelse.

En 'Black Lives Matter'-demonstration foran Trump Tower i New York i midten af januar. (Foto: © Stephanie Keith, Scanpix)

Robart citerede under høringen statistik fra FBI, der viser, at ofrene for politiskyderier i de pågældende områder var på 41 procent, selvom kun 20 procent befolkningen består af afroamerikanere.

Ligesom dommerne ved den amerikanske Højesteret er Robart udnævnt på livstid - det vil sige, til han dør, aftræder frivilligt eller bliver afsat som følge af en rigsretsag.

Hele afgørelsen i sagen, staten Washington vs. Donald J. Trump et al, kan ses her.