Trump øjner fremskridt i strid med Nordkorea

USA's præsident glæder sig over tilbud om forhandlinger, men advarer mod falske forhåbninger.

Nordkoreas diktator, Kim Jong-un (th) byder en udsending fra Sydkorea velkommen. (Foto: © KCNA, Scanpix)

USA's præsident, Donald Trump ser "mulige fremskridt" i bestræbelsen på at få Nordkorea til at opgive landets atomvåbenprogram.

Nordkoreas diktator, Kim Jong-un har aftalt et møde med Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, i næste måned. I samme anledning skal Kim Jong-un ifølge Sydkorea have tilbudt at opgive landets atomvåbenprogram, hvis omverdenen og ikke mindst USA vil garantere landets og styrets overlevelse.

På Twitter skriver Donald Trump, at han ser mulige fremskridt i forhandlingerne med Nordkorea. Men samtidig advarer præsidenten mod at nære falsk forhåbninger.

Betydelig skepsis

Den amerikanske vicepræsident Mike Pence udtaler, at USA vil blive ved med at lægge "maksimalt pres" på styret i Nordkorea.

- Alle muligheder er på bordet, men vores holdning til regimet vil ikke ændre sig, før vi ser troværdige, kontrollerbare og konkrete skridt mod atomafrustning, siger Mike Pence i udtalelsen.

- USA reagerer med betydelig skepsis, og det skyldes blandt andet, at Nordkorea efter sigende kræver, at USA skal fjerne alle sine tropper fra Sydkorea - som betingelse for, at Nordkorea vil afmontere sit atomvåbenprogram, siger USA-korrespondent i DR Nyheder Steffen Kretz:

- Det ser man som en dårlig start på en aftale, fordi Nordkorea historisk set har brudt alle de internationale aftaler, man har indgået.

Velkendt mønster

I det hele taget peger højtstående amerikanske diplomater, der har arbejdet med Nordkorea i årevis, på, at åbningen fra Nordkorea passer ind i et mønster, som verden har set før, fortæller Steffen Kretz.

Analysen går på, at Nordkorea er presset af de internationale sanktioner mod landet, og nu prøver styret at finde en anledning til få lempet sanktionerne.

- Men hver gang noget lignende er sket tidligere, så har Nordkorea ufortrødent fortsat sit raketprogram og udvikling af atomvåben, og den risiko er der også denne gang, siger eksperterne.

- Det vigtigste spørgsmål i dag er vel, hvorfor skulle Nordkorea opgive nu, hvor landet tydeligvis er så tæt på målet: At blive en atommagt med langtrækkende missiler.