Det kan godt være, at der ikke var mange meter mellem den amerikanske præsidentdatter og særlig rådgiver, Ivanka Trump, og den nordkoreanske topgeneral Kim Yong-chol, da de i går overværede afslutningsshowet for de vinterolympiske lege i Sydkorea.
Men der blev hverken udvekslet håndtryk eller øjenkontakt mellem de to, som fulgte med i festlighederne sammen med blandt andre den sydkoreanske præsident, Moon Jae-in.
Og forholdet mellem USA og Nordkorea er stadig lige så tilspidset og uforløst, som det var, før vinter-OL blev skudt i gang i begyndelsen af februar.
Sådan lyder vurderingen fra Liselotte Odgaard, der er lektor ved Forsvarsakademiet og ekspert i asiatisk politik.
- Den amerikanske regering har ikke ændret sit syn på Nordkorea, selvom legene har vist, at den står mere og mere alene med sin konfrontatoriske linje over for styret, siger hun og fortsætter:
- Trump-administrationen kræver fortsat, at Nordkorea skal af med sine atomvåben, men det nægter nordkoreanerne stadigvæk. Det betyder, at den ustabile situation vil fortsætte.
Bål og brand
Der blev ellers talt om muligheden for et historisk tøbrud, da det nordkoreanske regime i begyndelsen af året besluttede at sende en delegation af sted til vinterlegene.
Siden Korea-krigen i begyndelsen af 1950’erne, hvor Nord- og Sydkorea bekrigede hinanden, har forholdet mellem dem været højspændt.
Og beslutningen om at sende nordkoreanske atleter afsted til legene skete efter flere år uden nogen form for diplomatisk kontakt mellem de to nabolande – og efter en højspændt ordkrig mellem den nordkoreanske diktator, Kim Jong-un, og den amerikanske præsident, Donald Trump.
Præsidenten krævede, at nordkoreanerne helt afvikler sit atomprogram og skrotter alle sine atomvåben, hvis de skulle gøre sig nogle tanker om at forhandle med amerikanerne.
- De vil blive mødt med bål og brand, som verden aldrig før har set, sagde han blandt andet.
Og den kurs har han ikke ændret i løbet af de seneste uger. Så sent som i sidste uge meddelte Donald Trump, at han vil indføre nye sanktioner, der skal ramme Nordkorea på pengepungen.
- Selvom de fleste lande støtter en linje, der går ud på at skabe stabilitet omkring Nordkorea, frem for Donald Trumps konfrontatoriske linje, så er den amerikanske kurs populær i store dele af USA og i Japan, som er amerikanernes vigtigste allierede, siger Liselotte Odgaard og fortsætter:
- Det kan godt være, at den konfrontatoriske kurs skader forholdet til Kina, men det er en pris, som Donald Trump er villig til at betale.
Sydkoreanerne har slået deres kurs fast
Det nordkoreanske regime ser på mange måder atomprogrammet og -våbnene som en livsforsikring, når det kommer til forhandlinger med andre lande, og derfor ønsker det ikke at skille sig af med det.
Og selvom Donald Trump fastholder sin hidtidige kurs, så understreger Liselotte Odgaard, at legene dog har haft en effekt på omverdenens forhold til Nordkorea.
Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, har i modsætning til sin forgænger, den konservative Park Geun-hye, kæmpet for et bedre forhold til nordkoreanerne. Og han mødtes med Kim Jong-uns lillesøster, Kim Yo-jong, og en række nordkoreanske diplomater efter åbningsceremonien.
Her stillede de smilende op til en fotoseance, og Kim Yo-jong brugte anledningen til at overlevere en invitation til den sydkoreanske leder fra sin bror.
Ifølge Liselotte Odgaard har den sydkoreanske regering en gang for alle gjort det klart, at den ligesom Kina og Rusland ønsker at skabe stabilitet, når det kommer til Nordkorea.
- Sydkoreanerne kan derfor godt leve med det nordkoreanske regime med Kim Jong-un i spidsen, hvis det er det, der skal til for at skabe stabilitet, siger Liselotte Odgaard.
Amerikanernes strategi har slået fejl
I det lange løb har nordkoreanerne fat i den lange ende, vurderer Liselotte Odgaard, og derfor står amerikanerne som taberne efter vinterlegene, siger hun.
- Deres strategi har slået fejl, og de har ikke særlig mange handlemuligheder nu.
Amerikanerne valgte dog at sætte de årlige militærøvelser med det sydkoreanske militær, som ellers skulle have fundet sted under vinterlegene, i bero som følge af de nordkoreanske tilnærmelser til Sydkorea.
Og det nordkoreanske styre har ikke affyret nogle missiler eller foretaget nye atomprøvesprængninger under legene. Derfor er der fortsat et lille vindue for, at der alligevel kan komme til at ske noget, siger hun.
Nordkoreanerne meddelte i går, at de gerne vil tale med amerikanerne, og her til eftermiddag dansk tid sagde Donald Trump, at han gerne vil tale med styret i Pyongyang, hvis de rigtige omstændigheder er til stede.
- Nu må vi se, hvad der sker, understregede han.
Men ifølge Liselotte Odgaard er det nordkoreanerne, der har alt at vinde.
- Som det ser ud nu, har amerikanerne derimod alt at tabe. Og hvis den amerikanske regering beslutter sig for at genoptage militærøvelserne, så er den sydkoreanske regering tvunget til at deltage. Så bliver det interessant at se, hvordan nordkoreanerne reagerer, siger Liselotte Odgaard.