Kim Jong-un aftaler historisk topmøde med Sydkorea i april

Lederne af Nordkorea og Sydkorea har aftalt at mødes med hinanden for første gang i over ti år.

Kim Jong-un hilser på en særlig udsending fra Sydkorea. (Foto: © KCNA KCNA, Scanpix)

Lederne af Nordkorea og Sydkorea skal efter planen mødes for første gang i over ti år ved et topmøde i næste måned.

Det oplyser en udsending fra Sydkorea, som har været på et sjældent besøg hos Nordkoreas diktator, Kim Jong-un i hovedstaden Pyongyang.

Kim Jong-un skal også have sagt, at han er villig til at opgive landets atomvåbenprogram, hvis omverden og ikke mindst USA vil garantere landets og styrets overlevelse.

Kan isolere Trump

- Det var en opsigtsvækkende nyhed, som den sydkoreanske delegation i dag vendte tilbage til Seoul med, siger DR Nyheders Asien-korrespondent, Philip Khokhar.

- Udmeldingen går imod tidligere udtalelser om, at Nordkorea aldrig vil opgive dets atomvåben. Selvom Kim Jong-un ikke tilbyder at skrotte landets atomvåben før forhandlinger, sådan som USA kræver, vil nordkoreanernes nye skridt presse amerikanerne.

- USA's præsident Donald Trump risikerer at stå isoleret internationalt set, hvis han afviser at forhandle med Nordkorea, da Nord- og Sydkorea efterhånden rykker sig nærmere hinanden.

Tøbrud under OL

Det var vinter-OL i sydkoreanske Pyeongchang i sidste måned, som skabte rammen om det begyndende tøbrud mellem Nordkorea og Sydkorea.

Nordkorea sendte flere topfigurer til Sydkorea under legene, hvor atleter fra de to normale fjender marcherede ind sammen under åbningsceremonien. Et fælles koreansk ishockeyhold konkurrerede også i Pyeongchang.

USA afviser direkte forhandlinger

BBC oplyser, at den sydkoreanske delegation, som besøgte Kim Jong-un, senere på ugen ventes at rejse til USA for at briefe amerikanerne om deres forhandlinger i Pyongyang.

USA siger, at man er "forsigtigt optimistisk", når det gælder en forbedring af forholdet mellem Nordkorea og Sydkorea. Men amerikanerne afviser at deltage i direkte forhandlinger med Nordkorea, med mindre landet opgiver sine atomvåben.

Under hele vinter-OL fastholdt USA, at de nordkoreanske tilnærmelser var ubetydelige, så længe landet ikke forpligtede sig til at skotte det omstridte atomvåbenprogram.

Efter vinter-OL konkluderede blandt andre Liselotte Odgaard, der er lektor ved Forsvarsakademiet og ekspert i asiatisk politik, at forholdet mellem USA og Nordkorea var lige så tilspidset og uforløst som før legene, fordi amerikanerne ikke har slækket på deres krav til nordkoreanerne.