Trump efter topmøde: Nato er stærkere i dag end for to dage siden

USA's præsident er stadig utilfreds med med byrdefordelingen i Nato.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, her flankeret af udenrigsminister Mike Pompeo (t.v.), talte til pressen i Bruxelles for kort tid siden. (Foto: © Geert Vanden Wijngaert, Scanpix)

Den amerikanske forpligtelse til Nato forbliver stærk.

Sådan lød det for kort tid siden fra den amerikanske præsident, Donald Trump, da han afholdt et pressemøde som afslutning på de seneste dages Nato-topmøde i Bruxelles.

- Alliancen er meget forenet, meget stærk, ingen problemer, lød det blandt andet fra præsidenten, som ved tidligere lejligheder har kaldt Nato for en "forældet institution".

Præsidenten slog samtidig fast, at han mente, at han godt kan trække USA ud af Nato uden Kongressens tilladelse - men at det ikke "bliver nødvendigt".

Udmeldingen kommer efter det, som er blevet beskrevet som et intenst topmøde, der var præget af store uenigheder omkring Nato-landenes respektive forsvarsbudgetter.

Den amerikanske præsident har op til mødet tordnet mod de lande, der ikke har opnået det mål, at de skal bruge to procent af bnp på forsvarsbudgettet.

Flere lande - heriblandt Danmark - har sågar fået et brev fra præsidenten.

Målsætningen er sat til 2024, men ifølge den amerikanske præsident er det alt for langsomt - og alt for lidt. Her til formiddag tweetede han, at hans ønske er, at bidraget i sidste ende kan nå op på fire procent.

Særlig kritik af Tyskland

USA selv bruger 3,7 procent af bnp på forsvarsudgifter, mens Tyskland, som er Europas største økonomi, kun bruger 1,2. Tyskland er dog den andenstørste bidragsyder, når det kommer til antallet af tropper til Nato-styrken.

Tyskland har også fået særligt skarp kritik af den amerikanske præsident under topmødet, ikke bare for sit eget bidrag til Natos forsvar, men også for at lave en aftale med Rusland om at bygge gasledningen Nord Stream 2.

Ifølge præsidenten selv har han fået lovning på, at hans europæiske Nato-partnere vil øge deres forsvarsbidrag.

Den rigtige retning

Tysklands kansler, Angela Merkel, udtalte ifølge Reuters efter mødet, at der på intet tidspunkt har været tvivl om den europæiske forpligtelse til Nato, og at samtlige europæiske lande - heriblandt Tyskland - er på vej i den rigtige retning, "som det har været aftalen i månedsvis".

Også den franske præsident, Emmanuel Macron, meddelte efter mødet, at Frankrig agter at nå målet på de to procent inden 2024. Han afviste dog, at Nato-landene skulle være gået med til at hæve forsvarsbidraget udover det aftalte mål.

Den amerikanske præsident rejser i dag videre til Storbritannien og siden Skotland. Søndag tager han til Helsinki for at mødes med den russiske præsident, Vladimir Putin - et møde som Donald Trump mener, "nok bliver det letteste" på hele hans amerikanske turné.