Lars Løkke Rasmussen tager det ikke så tungt, når den amerikanske præsident, Donald Trump, opfordrer Nato-landene til at hæve deres bidrag til det fælles forsvar til fire procent af bnp.
- Det betragter jeg mere som noget til det hjemlige publikum. For Trump har jo også det synspunkt, at amerikanerne skal betale mindre, og amerikanerne bruger jo 3,5 procent siger statsministeren.
Donald Trump gentog ellers så sent som i morges opfordringen til, at medlemslandene skulle fordoble deres bidrag til det fælles forsvar.
- Alle Nato-lande skal leve op til deres forpligtelse om at betale to procent, og det skal i sidste ende hæves til fire procent, skriver præsidenten på Twitter.
Men den kontante udmelding preller af på den danske statsminister.
- Jeg betragter det som noget retorik. Det er ikke matematisk rigtigt at have det synspunkt, at USA skal betale mindre, og vi alle sammen så skal bruge fire procent, siger Lars Løkke Rasmussen.
Heller ikke Trumps krav om, at medlemslandene straks skal leve op til kravet om at bidrage med to procent af bnp vækker genklang hos den danske statsminister.
- Det kommer ikke til at ske. Det afgørende er, at vi er på vej i den rigtige retning. Vi har knækket kurven, alle investerer mere, og det havde vi lejlighed til at uddybe – også direkte overfor den amerikanske præsident i går.
Trump svær at afkode
Også forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen fejer Trumps krav af bordet.
- Det er jo svært at afkode, hvad den amerikanske præsident fører for politik. Om det er international sikkerhedspolitik, eller om det er valgkamp i Montana, det er lidt svært for os at finde ud af.
Af Natos nye erklæring, som alle 29 medlemslande samt USA godkendte i går, fremgår det, at landene skal arbejde for, at forsvarsudgifter i 2024 vil udgøre to procent af landenes bnp.
Det er samme målsætning, som Nato nåede til enighed om til et topmøde i Wales i 2014.
Med det nye forsvarsforlig vil Danmark bruge 1,3 procent af bnp på det fælles forsvar. Men den danske statsminister ser gerne, at man i stedet fokuserer på, hvordan pengene bliver brugt.
- Vi når de mål, som er vigtige. Nemlig målet om at vi skal investere mindst 20 procent af vores forsvarsbudget i materiel, samtidig med at vi øger vores kapacitet i internationale operationer med 50 procent, siger han.
Nato-topmødet slutter ved middagstid i dag, og den amerikanske præsident rejser derfra videre til Storbritannien.