Døren er stadig åben for nye forhandlinger, hvis Grækenland ønsker det, lyder det fra de øvrige 18 eurolande efter et dramatisk døgn, hvor et græsk farvel til den fælleseuropæiske mønt er rykket tættere på.
- Det er Grækenland, der har forladt forhandlingerne. Det er ikke institutionerne. Døren er åben, siger formanden for eurogruppen, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, ved afslutningen på højspændte møder i Bruxelles om den græske gældskrise.
Dijsselbloem vil ikke begynde at spekulere over Grækenlands fremtid i eurozonen - heller ikke hvis grækerne stemmer ja ved den folkeafstemning, den græske regering har bebudet 5. juli.
- Vi må tage det skridt for skridt, siger Dijsselbloem.
Der bliver afstemning
Den græske premierminister, Alexis Tsipras, vil 5. juli holde folkeafstemning om et ja eller nej til kreditorernes krav om reformer og besparelser til gengæld for adgang til flere penge. Han vil selv anbefale et nej.
Det er ifølge den belgiske finansminister, Johan van Overtveldt, "et bizart træk", og Dijsselbloem ser også problemer, selv hvis grækerne stemmer ja.
- Hvis det bliver et ja, er spørgsmålet, hvem stoler vi på, og hvem arbejder vi så sammen med for at implementere programmet, siger han.
På eurogruppens møde i Bruxelles lørdag - det femte på godt en uge - sagde de øvrige eurolandes finansministre nej til en græsk anmodning om at forlænge - i givet fald for tredje gang - støtteordningen for Grækenland til efter folkeafstemningen. Den udløber derfor på tirsdag.
Kommer til at misligeholde lån
Det betyder formentlig, at Grækenland kommer til at misligholde et lån på 1,5 milliarder euro, som skal betales til Den Internationale Valutafond på tirsdag.
Lørdag aften holdt de 18 øvrige eurolande endnu et møde - nu uden Grækenland - for at tale om, hvordan de bedst sikrer euroens stabilitet og troværdighed.
- Vi vil alle i eurozonen gøre fuldt ud brug af alle de instrumenter, der er til rådighed for at bevare euroområdets integritet og stabilitet og til at bygge videre på det, som Den Europæiske Centralbank måtte beslutte, siger Dijsselbloem.
- Vi står i en meget stærkere position nu end under og bestemt også før krisen, tilføjer han.
Eurogruppens formand understreger samtidig, at det nu kræver handlinger fra de græske myndigheder, når den nuværende støtteordning udløber uden nogen umiddelbar udsigt til, at den bliver fulgt op af nye ordninger.
- Institutionerne er klar til at yde teknisk bistand for at sikre stabiliteten i det græske finansielle system, siger han.
/ritzau/