Euro-formand: Grækerne har lukket døren for forhandlinger

Finlands finansminister Alexander Stubb siger i Bruxelles, at Plan B for Grækenland nu må blive Plan A.

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, vil have folkeafstemning om den græske gældsaftale. (Foto: © Simela Pantzartzi, Scanpix)

Grækenland vil få et klart nej til ønsket om en forlængelse af det nuværende støtteprogram ud over 30. juni, som premierminister Alexis Tsipras har bedt om, fordi han vil holde en folkeafstemning først.

Eurogruppens formand, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, siger ved ankomsten til et nyt krisemøde om Grækenland, at den græske regerings planer om at udskrive folkeafstemning om den økonomiske redningsplan for Grækenland næste søndag "har lukket døren for fortsatte forhandlinger".

- Jeg er meget negativt overrasket over den græske regerings beslutning, siger Dijsselbloem ved ankomsten i Bruxelles til det femte eurogruppemøde om den græske krise på godt en uge.

Pengekassen bliver smækket i

Efterhånden som den ene finansminister efter den anden dukker op til mødet i Bruxelles, bliver det mere og mere klart, at pengekassen bliver smækket i for Grækenland, hvis de ikke vil indgå en aftale om reformer, der skal rette op på den græske økonomi.

Den tyske finansminister Wolfgang Schäuble siger, at der ikke er noget grundlag for at fortsætte forhandlingerne om en græsk redningsplan.

- Tsipras har jo erklæret forhandlingerne for afsluttet, hvis jeg har forstået det rigtigt, siger Schäuble.

'Bizart træk'

Den belgiske finansminister, Johan van Overtveldt, kalder ved ankomsten til eurogruppemødet i Bruxelles de græske planer om en folkeafstemning for "et bizart træk", når den græske regering samtidig siger, at den selv ønsker et nej.

Finlands finansminister, Alexander Stubb, siger, at en forlængelse af støtteprogrammet uden en ny aftale er udelukket og kalder det "en trist dag specielt for Grækenland".

- Med den her udmelding har de lukket døren for yderligere forhandlinger. Nu mener jeg, at Plan B må blive Plan A, siger Stubb.

EU's økonomikommissær Pierre Moscovici mener, at uenigheden mellem Grækenland og de tre institutioner - EU-Kommissionen, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond - der forhandler på vegne af de internationale kreditorer, ikke er særlig stor.

- Forskellene er ret begrænsede. Hvor der er en vilje, er der en vej. Nu skal den græske regering vise sin vilje, siger Moscovici.

Støtteordning udløber tirsdag

Grækenlands nuværende støtteordning udløber på tirsdag, den 30. juni, og samme dag skal de gældsplagede grækere betale 1,5 milliarder euro til Den Internationale Valutafond (IMF).

Den græske premierminister, Alexis Tsipras, vil have støtteordningen forlænget - i givet fald for tredje gang - til efter den planlagte folkeafstemning søndag 5. juli.

Her er det meningen, at grækerne skal stemme ja eller nej til de internationale kreditorers krav om reformer til gengæld for en støtteordning på sammenlagt 15,3 milliarder euro frem til udgangen af november. Den græske regering anbefaler et nej.

/ritzau/