Travl første arbejdsdag: Biden melder USA ind i WHO og Paris-aftalen igen

USA's nye præsident har underskrevet en lang række dekreter, der gør op med Trump-regeringens politik.

Efter en historisk dag i Washington fik Joe Biden en travl første arbejdsdag som USA's præsident. (Foto: © Doug Mills / POOL, Scanpix)

- Med tanke på landets tilstand er der ingen tid at spilde. Vi skal i gang.

Sådan lød ordene i går fra Joe Biden, da han satte sig bag skrivebordet i Det Ovale Værelse. Og han har lagt handling bag ordene.

I løbet af aftenen og natten har Det Hvide Hus' nye beboer nemlig underskrevet 17 ordrer -herunder 15 såkaldte præsidentielle dekreter.

De skal blandt andet melde USA ind i Verdenssundhedsorganisationen WHO samt FN's klimaaftale fra 2015, den såkaldte Paris-aftale, og gøre mundbind obligatoriske på føderalt område.

Præsident Trump valgte i 2017 at trække USA ud af den store klima-aftale, hvor verdens lande har sat mål om at begrænse den globale opvarmning. USA trådte dog først officielt ud af aftalen i november sidste år.

Derudover trækker Joe Biden stikket for en omstridt olieledning mellem Canada og USA, som er blevet voldsomt kritiseret af miljøaktivister.

- Vi vil bekæmpe klimaforandringerne på en måde, som vi ikke har gjort hidtil, siger præsident Biden ifølge Ritzau.

Og den nye præsident har altså ligeledes annulleret Trump-administrationens beslutning om at trække sig fra WHO. Trump har kritiseret organisationen for at fremme Kinas "falske informationer" i forbindelse med coronapandemien og oplyste sidste maj, at USA ikke længere ville være medlem.

Men nu sætter Biden en stopper for det planlagte exit til sommer og indsætter den fremtrædende ekspert Anthony Fauci som chef for den amerikanske delegation.

Gør op med Trumps politik

Selv om Joe Biden i sin indsættelsestale lagde stor vægt på at hele og samle USA, forhindrer det ham ikke i at gøre op med forgængerens politik.

De nye dekreter er et opgør med Trumps corona-håndtering og politik, når det kommer til blandt andet miljø, indvandring og forsøget på at fremme diversitet, beretter New York Times.

Præsident Biden har underskrevet et dekret, der styrker det såkaldte DACA-program, som beskytter folk, der blev bragt til USA som børn, fra at blive deporteret. Samtidig gør et af præsidentens dekreter op med Trump-administrationens kontroversielle indrejseforbud - af kritikere kaldt "muslim ban" - der forbød indrejse fra en række fortrinsvis muslimske lande.

Jen Psaki er Det Hvide Hus' nye pressetalsmand. Hun præsenterede i nat Biden-administrationens første dagsorden. Her fortalte hun også, at Det Hvide Hus vil genoptage regelmæssige coronabriefinger, og der vil komme daglige pressebriefinger. (Foto: © Stefani Reynolds / POOL, Scanpix)

Demokraten har også bremset konstruktionen af Trump-administrationens meget omtalte mur ved den mexicanske grænse. Ordren fra Biden indeholder en "øjeblikkelig opsigelse" af erklæringen om en national nødsituation, der muliggjorde, at milliarder af skattekroner kunne omdirigeres til murprojektet, skriver New York Times.

Korrespondent: Signal om at handle hurtigt

De manger dekreter fra Biden er et forsøg på at vise handlekraft fra start, lyder vurderingen fra Lillian Gjerulf Kretz, DR's USA-korrespondent.

- De her dekreter signalerer, at Biden administrationen vil vise, at de vil levere resultater hurtigt. De vil vise, hvad der ligger bag ordene ’at samle nationen’, siger korrespondenten.

- Det kommer til at afhænge af, om Biden kan få sin politik til at virke – og virke hurtigt på tværs af landet. I forhold til covid-19 vil de signalere, at fakta og data kommer til at styre beslutningerne, siger korrespondenten.

Under sin indsættelsestale i går henvendte præsident Biden sig blandt andet til udlandet og sagde, at USA var klar til at vende tilbage som alliancepartner og som en del af det globale fællesskab. Og det viser han også i nattens dekreter, siger Lillian Gjerulf Kretz.

- De signalerer, at USA igen søger det internationale samarbejde. De vil placere USA som en samarbejdspartner, som andre lande ved, hvor de har.

Intet nationalt maskepåbud

Joe Biden har tidligere talt heftigt for, at amerikanere bruger mundbind som et vigtigt værktøj til at bremse den voldsomme coronasituation i landet.

Derfor har der været spekulationer om, hvorvidt præsident Biden ville indføre et nationalt maskepåbud - noget der med stor sandsynlighed ville blive udfordret ved domstolene. I stedet bød et af nattens dekreter på et nyt krav om social distancering og et maskepåbud på al føderal ejendom.

Derudover opfordrer han amerikanerne til at bære mundbind de næste 100 dage, beretter New York Times.

Demokratiet har sejret, lød det i går fra Biden, da han indledte sin indsættelsestale: