Topmøde: Donald Trump og Vladimir Putin skal klinke skårene

Den russiske og den amerikanske præsident skal mødes i et tredje land.

(Arkiv) USA's præsident, Donald Trump, mødtes sidste år med Vladimir Putin under G20-mødet i Hamborg i Tyskland. Nu skal de mødes igen. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

USA's nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, bekræfter, at den amerikanske præsident, Donald Trump, og den russiske ditto, Vladimir Putin, skal mødes.

Den russiske regeringsrådgiver Jurij Usjakov har også bekræftet det: To af de mægtigste mænd i verden mødes i nær fremtid.

Donald Trump siger, at mødet kan finde sted i umiddelbar forlængelse af Nato-topmødet den 11.-12. juli. Muligvis i Helsinki.

John Bolton er netop nu i Moskva, hvor han har mødtes med Vladimir Putin. Bagefter talte Bolton til den internationale presse. Ifølge nyhedsbureaet Reuters sagde Bolton, at Trump bad ham om at forhandle et møde med Putin på plads.

- Det er 'kritisk' for Putin og Trump, at de får diskuteret fælles problemer, sagde Bolton og slog fast:

- Nu er det tid til at sætte sig sammen.

Topmødet beviser ikke, at der har været "aftalt spil" mellem Trump-lejren og Rusland. Men valgindblanding vil blive diskuteret, understreger Bolton.

Skal blandt andet drøfte G7

Sikkerhedsrådgiveren blev spurgt, hvorfor mødet sker, mens der er spændinger mellem de to lande. Til det svarede han:

- Jeg vil gerne høre én eneste sige, at mødet er en dårlig ide.

Hvad de to statsledere skal tale om, er endnu ikke afsløret. Bolton antyder, at de skal snakke storpolitik og militær, formentlig også Syrien.

Derudover skal de to snakke om G7, gruppen af verdens mest magtfulde lande, som Trump gerne ser, bliver til G8.

G7 vender vi tilbage til. For annonceringen af et kommende møde mellem Trump og Putin har først og fremmest sat ny fokus på de to mænds relation.

'Det er en ære at være sammen med dig'

For Trump og Putin har mødtes før. Også på tomandshånd. Under G20-topmødet i Hamborg sidste sommer mødte de to hinanden, og det gik godt.

Trump udtalte ved mødet med Putin, at "det er en ære at være sammen med dig".

Putin replicerede med:

- Jeg er meget glad for at møde dig.

Således opmuntret vendte de to tilbage til klimatopmødet. Det var første gang, de to statsledere mødte hinanden.

Da Donald Trump for et par år siden vandt præsidentvalget, udtrykte russerne et håb om, at man med Trump i Det Ovale Værelse kunne få et tættere samarbejde med USA end under forgængeren Barack Obama.

Men siden har de to lande haft et stormfuldt diplomatisk forhold.

Under Trumps ledelse har der i hjemme i USA været stor fokus på, om præsidenten og hans hold har haft hemmelige forbindelser med russerne.

Efterretningstjenesten har allerede slået fast, at Rusland blandede sig i præsidentvalget. Og det har kostet en række af Trumps tætteste rådgivere deres stillinger.

Vladimir Putin og Donald Trump mødtes igen til det økonomiske topmøde APEC i den vietnamesiske by Da Nang i november sidste år. Men Ruslands præsident var skuffet over, at han ikke har fået et en-til-en-møde med USA's præsident, nu hvor de begge var i Vietnam.

I forlængelse af giftangrebet på den russiske eks-spion Sergej Skripal i England blev forholdet sat yderligere på spidsen: Rusland udviste 60 amerikanske diplomater og lukkede det amerikanske konsulat i Skt. Petersborg som modsvar på, at USA i slutningen af marts udviste et tilsvarende antal russiske diplomater og lukkede det russiske konsulat i Seattle.

Men Donald Trump ringede Vladimir Putin op, da han - ikke særligt overraskende, men yderst overbevisende - vandt det russiske præsidentvalg i marts.

Talsmanden for Det Hvide Hus, Sarah Sanders, bekræftede, at Trump under telefonsamtalen, efter at have lykønsket Putin med sejren, inviterede Putin til Washington.

Det bliver dog ikke i den amerikanske hovedstad, at de to ifølge den russiske regeringsrådgiver Jurij Usjakov skal mødes. Det kommer til at ske i "et tredjeland". Her er især den finske hovedstad Helsinki i spil.

Bliver G7 igen til G8?

En af de konkrete emner, som John Bolton ifølge Reuters har løftet sløret for, at de to præsidenter skal snakke om, er Ruslands udelukkelse fra G7-topmøderne.

Rusland blev i forbindelse med et ekstraordinært topmøde i 2014 ekskluderet på grund af sin annektering af Ukraines Krim-halvø.

Forud for G7-topmødet i Canada i starten af juni gjorde Trump også klart, han ønskede, at russerne var med ved mødet:

- Det hed jo G8, fordi Rusland var med, og nu er Rusland ikke med, sagde han uden for Det Hvide Hus på vej til forhandlingerne i Canada.

- Hvad enten I kan lide det eller ej - og det er måske ikke politisk korrekt - så har vi en verden at styre, og i G7, som var G8, indtil de smed Rusland ud, burde de lade Rusland komme tilbage igen, sagde Trump.

I en erklæring fra præsident Vladimir Putins talsmand hed det, at Rusland har fokus på andre formater end G7.

Mere information i morgen

Beslutningen om at re-indrullere russerne blandt G-landene skal Trump imidlertid overbevise de andre medlemmer om. Men allerede nu har den italienske premierminister sagt, at han gerne så, at Rusland var med.

Medlemmerne af G7 er Canada, Frankrig, USA, Storbritannien, Tyskland, Japan og Italien. EU deltager også og er repræsenteret af kommissionsformand Jean-Claude Juncker og EU-præsident Donald Tusk.

Detaljerne omkring hvor og hvornår de to skal mødes, kan vi vente i morgen, torsdag.