Tidligere forsvarsminister beskylder Israel for etnisk udrensning i Gaza: 'Han bevæger sig ind i en krigszone'

Ifølge Moshe Yaalon renser Israel 'i grunden territorium for arabere' i Gaza.

- Jeg er nødt til at advare om, hvad der sker der (i Gaza, red.), som bliver skjult for os, har den tidligere israelske forsvarsminister sagt blandt andet med henvisning til situationen i det nordlige Gaza. (Foto: © OMAR AL-QATTAA, Ritzau Scanpix)

- Vejen, som vi bliver slæbt ned ad, består af besættelse, annektering og etnisk udrensning i Gazastriben.

Sådan lød meldingen i weekenden fra Moshe Yaalon i et interview med tv-kanalen Democrat TV, beretter det israelske medie Times of Israel.

Yaalons udmeldinger har vakt opsigt både inden for og uden for Israels grænser. For han var stabschef i den israelske hær, IDF, fra 2002-05, og så var han Israels forsvarsminister fra 2013, indtil han gik af i 2016 i protest mod premierminister Benjamin Netanyahus politiske kurs.

Han kom med de alvorlige beskyldninger i lørdags, men han har gentaget, uddybet og forsvaret dem i flere interview med israelske medier siden.

- Jeg er nødt til at advare om, hvad der sker der (i Gaza, red.), som bliver skjult for os, sagde han eksempelvis til den israelske tv-station Kan i går, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- I sidste ende bliver der begået krigsforbrydelser, lyder beskyldingen fra den tidligere forsvarsminister, der blev bedt om at uddybe beskyldningerne om etnisk udrensning ved et arrangement i lørdags.

- Der er ikke noget Beit Lahia, der er ikke noget Beit Hanoun. Nu opererer de i Jabaliya. De renser i grunden territorium for arabere, sagde han ifølge New York Times med henvisning til områder i det nordlige Gaza, der i næsten to måneder har været under en særligt omfattende belejring, hvor næsten ingen nødhjælp ifølge FN-organisationen UNRWA er blevet lukket ind.

  • I sidste uge beskyldte også NGO'en Oxfam Israel for at være i "den sene fase af etnisk udrensning i Nordgaza". (Foto: © OMAR AL-QATTAA, Ritzau Scanpix)
  • "Omkring 50-75.000 mennesker er fanget der uden adgang til mad, vand eller strøm. Israel fremstiller dem som kombattanter, fordi de ikke har forladt området eller har haft mulighed for det. Det er umuligt at vide, hvordan mennesker overlever der, eller hvor mange der dør - herunder af underernæring", lød det fra Oxfam. DR kan ikke be- eller afkræfte meldingerne. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
  • I sidste måned afviste Israel beskyldninger fra NGO'en Human Rights Watch om, at man begår krigsforbrydelsen tvangsforflyttelse. (Foto: © OMAR AL-QATTAA, Ritzau Scanpix)
  • "Gang på gang er Human Rights Watchs retorik, hvad angår Israels ageren i Gaza, fuldstændig forkert og afkoblet var virkeligheden", lød det dengang fra Oren Marmorstein, talsmand for det israelske udenrigsministerium, ifølge Times of Israel. (Foto: © Amir Cohen, Ritzau Scanpix)
  • Israel har begrundet landoffensiven i det nordlige Gaza med fornyet Hamas-aktivitet i området og har udråbt området til en kampzone og krævet, at civile forlader området. (Foto: © ABIR SULTAN, Ritzau Scanpix)
  • IDF har endvidere sagt, at man er på jagt efter militante, og den israelske regering har tidligere afvist beskyldninger om, at man forsøger at affolke det nordlige Gaza. (Foto: © Mohammed Saber, Ritzau Scanpix)
1 / 6

Fra Benjamin Netanyahus Likud-parti lyder reaktionen, at Moshe Yaalon spreder "perfide løgne", mens udenrigsminister Gideon Sa'ar siger, at Yaalons anklager mod regeringen er grundløse.

Snak om bosættelser i Gaza

Våbenhvilen i Libanon har fået nogle til at ytre håb om en lignende aftale i Gaza, men man skal ikke regne med en israelsk tilbagetrækning inden for de kommende år, lød meldingen i sidste uge fra den israelske landbrugsminister, Avi Dichter, der er medlem af landets sikkerhedskabinet.

- Jeg tror, at vi kommer til at forblive i Gaza længe. Jeg tror, at de fleste forstår, at Israel i årevis vil være i en form for Vestbred-situation, hvor man bevæger sig ind og ud og måske forbliver langs Netzarim-korridoren, siger han ifølge The Guardian.

Den fire kilometer brede korridor er skabt af IDF og løber fire kilometer fra Middelhavet til Gazas østlige grænse og deler enklaven i to.

Det er dog ikke kun fortsat militær tilstedeværelse, der bliver spekuleret i for tiden. Sammen med sin hårde kritik om etnisk udrensning har den tidligere forsvarsminister Yaalon også sagt, at Israel blev trukket i retning af at opføre bosættelser i Gaza.

Den melding kommer, efter at der på den israelske højrefløj - herunder fra flere ministre i Netanyahus regering - er blevet talt om at beholde dele af Gazastriben og opføre bosættelser i enklaven.

  • Israels ultranationalistiske sikkerhedsminister, Itamar Ben-Gvir, talte i slutningen af januar ved en konference, der fokuserede på muligheden for at oprette israelske bosættelser i Gaza. (Foto: © ABIR SULTAN, Ritzau Scanpix)
  • Han har talt for, at "den mest etiske løsning" på konflikten er at "tilskynde til udvandring" blandt palæstinenserne i Gaza. (Foto: © ABIR SULTAN, Ritzau Scanpix)
  • I sidste måned sagde ligestillingsminister May Golan (t.v.), "at tage territorium" fra arabere er, "hvad der gør mest ondt på dem", og at det vil styrke Israels sikkerhed at etablere bosættelser i Gaza, skriver Times of Israel. (Foto: © GIL COHEN-MAGEN, Scanpix Denmark)
1 / 3

May Golan, der er medlem af Netanyahus parti, Likud, og ligestillingsminister, har ifølge Times of Israel tidligere i år sagt, at det, der "gør mest ondt på araberne," er at "tage territorium" fra dem, og at bosættelser i Gaza vil styrke Israels sikkerhed. Hun blev bakket op af Israels finansminister, Bezalel Smotrich, som har sagt, at Gaza er "en del af Israels land", og at "uden bosættelser er der ingen sikkerhed."