Tidligere førstedame revser Trump: Du knuser mit hjerte

På blot seks uger er knap 2.000 børn blevet skilt fra deres forældre på grænsen mellem Mexico og USA.

En toårig pige og hendes mor, begge asylansøgere fra Centralamerika, bliver standset af myndighederne ved grænsen til Mexico. (Foto: © John Moore, Scanpix)

Tidligere førstedame og hustru til George W. Bush, Laura Bush, slutter sig nu til kredsen af kritikere af den amerikanske præsident og hans nul-tolerance immigrationspolitik.

Det sker efter den amerikanske regering har meddelt, at knap 2.000 børn fra 19. april til 31. maj er blevet fjernet fra deres forældre af de amerikanske myndigheder, da familierne forsøgte at krydse grænsen fra Mexico til USA illegalt.

Adskillelsen sker som led i en skærpelse af den amerikanske immigrationspolitik, som blev indført af justitsminister Jeff Sessions i sidste måned. Den betyder, at samtlige illegale immigranter bliver sigtet for at bryde amerikansk lov, første gang de forsøger at krydse grænsen - uanset om de har børn med eller ej.

Forældre og børn bliver skilt ad, da børnene ikke kan retsforfølges. Mens forældrene kommer i arresten, bliver børnene placeret i krisecentre drevet af ïkke-statslige organisationer.

I kritikken, som Laura Bush har skrevet i et debatindlæg i det amerikanske medie Washington Post, kalder hun immigrationspolitikken amoralsk og ondskabsfuld:

- Jeg bor selv i en grænsestat. Jeg anerkender behovet for at håndhæve og beskytte vores grænser, men denne nul-tolerance-politik er ondskabsfuld. Den er amoralsk. Og den knuser mit hjerte, skriver Laura Bush og fortsætter:

- Det er ikke regeringens opgave at opmagasinere børn i omdannede varehuse eller lægge planer for at installere dem i teltlejre i ørkenen udenfor El Paso, skriver Laura Bush og tilføjer, at det vækker minder om de interneringslejre, man satte japanske amerikanere i under Anden Verdenskrig.

Laura Bush med sin mand, forhenværende præsident George W. Bush, til Donald Trumps indsættelse i starten af 2017. (Foto: © Lucy Nicholson, Scanpix)

Ingen bliver fritaget

I øjeblikket er godt 1.500 drenge - der enten kom til USA med forældre eller på egen hånd - spærret inde i et nedlagt supermarked i Texas nær grænsen til Mexico.

Ifølge New York Times og Washington Post består det nedlagte supermarked af 313 værelser uden døre, en sundhedsklinik, et cafeteria og en lille biograf.

Ifølge myndighederne får børn under fem år lov til at blive sammen med deres forældre, men menneskerettighedsorganisationer rapporterer om, at børn helt ned til fireårsalderen er blevet fjernet fra deres familier.

En medarbejder fra organisationen Women's Refugee Comission fortæller til The Guardian, at hun så grupper af uledsagede børn på fem år blive opbevaret i bure, indtil de bliver sendt videre i systemet.

Familier med børn er ikke længere undtaget loven, som følge af nul-tolerancepolitikken, lyder det fra de amerikanske myndigheder.

- Menneskerettighedsforkæmpere vil have os til at ignorere loven og give disse familier fribillet. Men vi kan ikke længere fritage hele klasser af mennesker, udtaler en medarbejder fra Homeland Security, som håndhæver de skærpede grænseregler, til Reuters.

Samvittighedsløst

Skærpelsen har ikke kun udløst kritik fra den tidligere førstedame, men også en hel række af demokratiske og republikanske senatorer, heriblandt talsmanden for Repræsentanternes Hus, republikaneren Paul Ryan.

Senest har også FN’s menneskerettighedschef, Zeid Ra’ad al-Hussein rettet skarp kritik mod den skrappe grænsepolitik.

Han opfordrede tidligere i dag USA til at indstille sin ”samvittighedsløse” tvangsadskillelse af forældre og børn, som har til formål at afskrække forældre fra at migrere til USA ved at ”påføre sådant et misbrug på deres børn”.

Også præsidentens hustru og nuværende førstedame Melania Trump har udtalt sig kritisk om adskillelsen af forældre og børn ved grænsen. I en udtalelse fra Det Hvide Hus lyder det:

- Fru Trump hader at se børn blive skilt fra deres forældre og håber at begge sider af den politiske fløj vil samles om at indgå en succesfuld immigrationsreform. Hun tror på, at USA bør være et land, der følger lovene, men som også regerer med hjertet, lyder det ifølge The Guardian.