Tænketank: Saudi-Arabiens terroranklager mod Qatar er hykleriske

Mens Saudi-Arabien beskylder Qatar for at støtte terrorisme, er oliestaten selv den største sponsor af ekstremisme.

Det olierige kongedømme ledet af kong Salman afviser kategorisk alle anklager om støtte af ekstremisme i udlandet. (Foto: © FAYEZ NURELDINE, Scanpix)

Den største udenlandske sponsor af islamisk ekstremisme i Storbritannien er Saudi-Arabien, og der er en klar og voksende forbindelse mellem den rige oliestat og islamistiske grupper og hadprædikanter i udlandet.

Sådan lyder det i en ny rapport fra den udenrigspolitiske tænketank The Henry Jackson Society. Det skriver The Guardian og BBC.

- Saudi-Arabien har siden 1960’erne sponsoreret en multimillion dollar-indsats til at eksportere wahhabisme (stærk konservativ fortolkning af islam, red.) på tværs af den islamiske verden - også i muslimske lande i Vesten, lyder det blandt andet i rapporten.

Rapport lander midt i Golf-krise

Rapporten om Saudi-Arabiens indblanding i sponsorering af ekstremistisk islam kommer på et tidspunkt, hvor netop det emne er en varm kartoffel i Golf-regionen.

Saudi-Arabien, Bahrain, De Forenede Arabiske Emirater og Egypten afbrød alle diplomatiske forbindelser til Qatar den 5. juni, fordi de beskylder staten for at støtte terrorisme og for at have tætte bånd til Iran.

De andre Golflande kræver blandt andet, at det verdensomspændende Qatar-ejede medie Al Jazeera bliver lukket.

De andre Golf-lande bliver ikke frifundet for at have forbindelser til ekstremistiske gruppering eller hadprædikanter i udlandet.

Men der er ingen tvivl om, at det er Saudi-Arabien, der er den primære donor, siger Tom Wilson, der er stipendiat ved tænketanken og forfatter til rapporten:

- Mens lande fra hele Golfen og Iran har været skyldige i at fremme terrorisme, er Saudi-Arabien utvivlsomt på toppen af listen, siger han til The Guardian.

- Forskning tyder på, at nogle personer og fonde fra Saudi-Arabien har været stærkt involveret i at eksportere en snæversynet Wahhabi-ideologi. Det er hyklerisk, at Saudi-Arabien peger på Qatars forbindelser til ekstremisme, når landet ikke har ryddet foran sit eget hus, siger Tom Wilson.

Afviser alle anklager

Ifølge tænketanken tager den økonomiske støtte fra Saudi-Arabien til muslimske miljøer i Storbritannien primært form som donationer til moskeer og islamiske uddannelsesinstitutioner.

Som tak for støtten gengælder de britiske aktører de saudi-arabiske tjenester ved at være vært for ekstremistiske prædikanter og at uddele ekstremistisk litteratur.

Derudover skal flere muslimske ledere i Storbritannien have modtaget træning i Saudi-Arabien.

Anklagerne mod Saudi-Arabien bliver kategorisk afvist af landets ambassade i Storbritannien, skriver BBC.