Det er et kæmpe nederlag for Islamisk Stat, at den i dag har mistet kontrollen over den syriske by Raqqa.
Men det betyder ikke, at den islamistiske terrorbevægelse nu er sat helt ud af spillet.
Det fortæller DR’s mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund, efter at Syriens Demokratiske Styrker (SDF), der er en alliance af især kurdiske men også arabiske styrker, har meddelt, at byen nu er blevet tilbagerobret fra Islamisk Stat.
- Raqqa har været Islamisk Stats hovedby i Syrien. Det er herfra, at organisationen har lavet meget af sin propaganda, henrettet vestlige gidsler og planlagt nogle af de angreb, den har udført i Vesten, siger han.
Derudover har byen været en vigtig indtægtskilde for organisationen.
- De har blandt andet tjent penge ved at opkræve skatter og beskyttelsespenge fra byens indbyggere og ved at sælge olie fra de mindre oliefelter, der ligger ved byen. Så af den grund er det et kæmpe nederlag for dem. Ikke mindst økonomisk, siger Michael S. Lund.
Kontroversiel exit
Kampen om Raqqa, som har været under Islamisk Stats kontrol i tre år, har stået på igennem længere tid.
Det var derfor kun et spørgsmål om tid, før terrorbevægelsen blev fordrevet fra byen, fortæller Michael S. Lund.
Det er Syriens Demokratiske Styrker, der bliver støttet af den amerikanskledede koalition mod Islamisk Stat, som har ført an i nedkæmpelsen af terrororganisationen i området.
Nogle af IS-medlemmerne er allerede flygtet til byen Abu Kamal, der ligger ved grænsen mellem Syrien og Irak, og det har ikke været helt ukontroversielt, forklarer Michael S. Lund.
- Krigerne har sammen med deres familier fået lov til at flygte fra Raqqa af de kurdiske styrker, da man ville undgå for mange civile tab. Det har mødt kritik fra flere sider, siger han.
Fortsætte arbejdet
Abu Kamal ligger i det sidste sammenhængende kerneområde, som Islamisk Stat har tilbage. Og det er herfra, at organisationen nu vil videreføre sit arbejde, fortæller Michael S. Lund.
- Islamisk Stats ønske om at oprette sit eget kalifat, det vil sige en islamisk stat, er død i øjeblikket. Men Islamisk Stat vil ikke bare overgive sig. Organisationen vil forsøge at holde fast i sit sidste område, og den vil vende tilbage til den rolle, den havde før borgerkrigen brød ud i 2003, siger Michael S. Lund og fortsætter:
- Den vil fortsætte med at udføre terrorangreb og skabe ustabilitet.
Om det betyder, at Islamisk Stat vil udføre flere angreb i Europa, vil Michael S. Lund ikke spekulere i. Organisationen har hævdet at stå bag dødelige terrorangreb i blandt andet Paris, Bruxelles og senest i Barcelona, og den har trænet flere vestlige ekstremister i netop Raqqa.
- Det vil Islamisk Stat ikke kunne gøre fremover. I sin propaganda gør organisationen dog meget ud af, at dens støtter skal angribe alle vegne. Men det er som sagt umuligt at sige, om det vil føre til mere eller mindre terror, siger Michael S. Lund.
Uenighed om Raqqa
Derudover er der spørgsmålet om, hvad der nu kommer til at ske med Raqqa, der ligger i den nordlige del af Syrien.
- Den gode nyhed er, at de civile, som har levet i det IS-kontrollerede område, nu kan få hjælp. Men den store bekymring er, om dem, der har erobret Raqqa, nu også er i stand til at styre byen, siger han.
Det er ikke alle i byen, der mener, at det skal være den kurdisk dominerede SDF-gruppe, der har ført an i tilbageerobringen af Raqqa, som skal styre byen.
- Opgaven er at få en ny ledelse, som de lokale indbyggere, ikke mindst araberne, ikke opfatter som en ny besættelsesmagt, siger Michael S. Lund.