Sydkorea gør klar til bemærkelsesværdigt møde med Nordkorea

I dag drager en sydkoreansk delegation til Nordkorea for første gang siden 2008.

De to sydkoreanske toprådgivere, der skal til Nordkorea, bliver efter alt at dømme de første sydkoreanere, som kommer til at mødes med den nordkoreanske leder, Kim Jong-un. (Foto: © damir Sagolj, Scanpix)

Har Vinter-OL skabt grobund for et bedre samspil mellem Nordkorea og omverdenen, eller fortsætter det højspændte forhold som før, når de sidste præmiepodier er blevet pakket ned?

Det er et af spørgsmålene, der vil være i fokus, når en sydkoreansk regeringsdelegation i dag lander i Nordkoreas hovedstad, Pyongyang.

Det er første gang i ti år, at repræsentanter fra Sydkorea besøger nabolandet, som det har været krig med siden 1950. Og det sker blot en uge efter afslutningen på de vinterolympiske lege, der blev afholdt i den sydkoreanske bjergby Pyeongchang.

Her deltog nordkoreanske atleter side om side med sydkoreanerne, og legene førte til et diplomatisk tøbrud mellem de to arvefjender.

- Hvis man ser på, hvor tilspidset situationen var på den koreanske halvø for bare et par måneder siden, så er det bemærkelsesværdigt, at sydkoreanerne nu besøger Nordkorea, fortæller Camilla Nørup Sørensen, der er adjunkt ved Forsvarsakademiet med speciale i asiatisk sikkerhedspolitik.

Meget på spil

Den sydkoreanske præsident, Moon Jae-in, sender ifølge avisen New York Times to af sine tætteste rådgivere afsted - den nationale sikkeredsrådgiver, Chung Eui-yong, og lederen af den nationale efterretningstjeneste, Suh Hoon.

Og de bliver efter alt at dømme de første sydkoreanske embedsmænd, som kommer til at holde møde med den nordkoreanske leder, Kim Jong-un.

Og der er meget på spil, forklarer Camilla Nørup Sørensen. Ikke mindst for den sydkoreanske præsident, der lige nu står i en svær situation.

- Præsidenten vil gerne prøve at udvide og forlænge den åbning, der er blevet skabt til nordkoreanerne i forbindelse med Vinter-OL. Men han skal også tage højde for USA, som er Sydkoreas tætteste allierede. Trump-administrationen kører hårdt på over for Nordkorea, og så sent som i sidste uge vedtog den nye, hårde sanktioner over for landet, fortæller hun.

Selvom den amerikanske vicepræsident Mike Pence overværede åbningen af vinterlegene i Sydkorea sammen med repræsentanter fra det nordkoreanske styre, så har den amerikanske regering med præsident Donald Trump i spidsen ikke ændret sit syn på Nordkorea.

Trump: Vil ikke afvise forhandlinger

Amerikanerne kræver fortsat, at nordkoreanerne skal opgive sit atomprogram og skrotte alle sine atomvåben, hvis de skal gøre sig nogle forhåbninger om at indlede forhandlinger med dem.

Men det afviser det nordkoreanerne. De vil nemlig anses som en ligeværdig atommagt over for USA.

- Nordkoreanerne ønsker en dialog med amerikanerne, og derfor håber de nu, at sydkoreanerne kan være dem behjælpelige med at få gang i en dialog med amerikanerne og få dem til at bløde op for sanktionerne, siger Camilla Nørup Sørensen.

Donald Trump deltog i går i en traditionsrig journalistmiddag i Washington D.C. Her gav han en humoristisk tale, hvor han gjorde grin med både sig selv, sine medarbejdere og journaliststanden.

I den mere seriøse ende nævnte han dog, at nordkoreanerne har meddelt amerikanerne, at de er klar til at mødes til forhandlinger. Den oplysning bekræftede en amerikansk embedsmand søndag over for nyhedsbureauet Reuters.

Men præsidenten understregede endnu engang, at nordkoreanerne først skal skaffe sig af med deres atomvåben.

- Men jeg vil ikke udelukke direkte forhandlinger med Kim Jong-un. Det vil jeg ikke, understregede præsidenten.