Sveriges statsepidemiolog: Danmark begynder at rette sig efter den svenske vej

Svensk coronastrategi vækker opsigt i udlandet. Men 'Sveriges Søren Brostrøm' holder fast.

I weekenden passerede de nordiske lande 3.000 coronarelaterede dødsfald.

Over to tredjedele af dødsfaldene er sket i Sverige.

Sverige har skilt sig ud i forhold til det meste af Europa, når det kommer til håndteringen af coronavirus.

Men Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, mener, at flere lande er begyndt at nærme sig Sverige.

Sverige står jo stort set tilbage som det eneste land i verden med den her strategi...

- Nej, det er jo ikke rigtig sandt. Tværtimod så begynder flere lande nu, blandt andet Danmark, at rette sig efter den svenske vej ved at åbne skolerne og gå efter en blidere model, siger han.

Ansvar placeret hos borgerne

Mens Danmark lukkede store dele af samfundet i marts, fortsatte den svenske hverdag stort set som den plejede med åbne skoler, caféer, træningscentre og butikker.

I stedet for en nedlukning har både regeringen og sundhedsmyndighederne appelleret til, at det svenske folk selv tager ansvar for at minimere smitterisikoen.

Undervejs er 2.194 svenskere døde af coronavirus. Det svarer til over 21 dødsfald per 100.000 indbyggere.

I Danmark er det tilsvarende tal lidt over syv.

Borgerne i Stockholm kan fortsat nyde et måltid et solen på mange af byens caféer. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Scanpix)

Tallene kan dog være svære at sammenligne direkte, da man ind til nu har testet flere i Danmark end i Sverige. Lige knap en procent af svenskerne er blevet testet, hvor testraten i Danmark ligger på lidt over to procent.

Trods det høje dødstal holder de svenske myndigheder fortsat stædigt fast i strategien, der ikke kun adskiller Sverige fra Danmark, men fra resten af verden.

Manden i midten af det hele

Anders Tegnell er i den grad kommet i centrum i den seneste tid.

Her har han stået i spidsen for en lang række af de svenske pressemøder om coronaudbruddet, mens den svenske statsminister, Stefan Löfven, har haft en mere tilbageholdende rolle.

- Du er blevet berømt, lød det forleden fra en fransk journalist ved et af de daglige pressemøder hos Folkhälsomyndigheten.

- Tror du, det er en god ting, at sådan en videnskabsmand som dig kan vise sig som superstjerne i de her situationer? spurgte hun.

- Aaah, det ved jeg ikke. Jeg gør bare mit arbejde, lød det fra Tegnell.

Anders Tegnell er blevet en af de mest omdiskuterede personer i Sverige. Som statsepidemiolog i Folkhälsomyndigheten, Sveriges pendant til Sundhedsstyrelsen, er han blevet ansigtet på den svenske strategi mod coronavirus.

En strategi som ifølge Anders Tegnell er fagligt funderet og har til formål at beskytte de ældre, mens man lader smitten sprede sig så langsomt som muligt i resten af befolkningen.

Men strategien har løbende fået kritik fra flere forskere for ikke at have passet godt nok på de ældre og for at bero for meget på håbet om at kunne opnå flokimmunitet.

Det har dog ikke fået Anders Tegnell til at ryste på hænderne.

- Den langsigtede holdbarhed i de her meget strikse nedlukninger er jo ikke så god, det kan man kun holde i et begrænset tidsrum, siger han.

- Efter det bliver man nødt til at finde en anden model, og så kan den svenske være god og meget mere holdbar. I Sverige er den definitivt mere holdbar, siger Anders Tegnell, der siger, at han ikke ser nogen grund til at ændre kursen.

Du har sagt, at man ikke kan sammenligne landenes strategier, men det lyder som om, at du selv gør det?

- Nej, nej jeg peger bare på, at andre lande måske kan lære noget af Sverige nu.

Plejehjem hårdt ramt

Region Stockholm er generelt hårdest ramt af coronavirus, og det har spredt sig til omkring halvdelen af områdets plejehjem. Her medgiver Anders Tegnell, at der er begået fejl.

- Antallet af døde med Covid-19 er blevet betydeligt flere, end vi havde håbet på. Og det gælder især beboerne på plejehjem, hvor vi desværre har en stor stigning af smittede, siger han.

- De tilhører de grupper, som har stor risiko for at dø af Covid-19, desværre.

Hvorfor har I undervurderet det?

- Vi har hele tiden peget på, hvor vigtigt det var at beskytte de ældre, og jeg tror ikke, at nogen vidste, at det var så let for smitten at komme ind på plejehjemmene, siger han.

Uenig i kritik

Det stigende antal døde de seneste uger og den fortsat uændrede strategi har skabt kritik af Folkhälsomyndighetens strategi.

22 forskere har rettet hård kritik mod Anders Tegnell i et debatindlæg, som har fyret op under debatten om landets strategi i de svenske medier.

Forskerne er siden blevet kritiseret for at bruge misvisende tal - både af andre forskere og af Anders Tegnell selv, som afviser kritikken.

- Kritikken af Folkhälsomyndigheten og mig er overdrevet, og ser man i befolkningen, så har vi jo bred opbakning, siger Anders Tegnell.

Ifølge en svensk meningsmåling har både sundhedsmyndighederne og regeringen stadig bred opbakning i den svenske befolkning.

73 procent har enten meget eller ret høj tillid til Folkhälsomyndigheten, og kun syv procent svarer, at de har meget lidt tillid.

Statsepidemiologen holder fast i, at det bliver vigtigt for alle lande at have flokimmunitet for at kunne kontrollere coronasmitten på sigt.

Han tør dog endnu ikke svare på, om den svenske strategi er den mest succesfulde.

- Vi kan ikke ikke vurdere det nu, nok først om et år, og der skal man så vurdere ud fra flere ting, som har påvirket folkesundheden, siger han.

Du kan høre mere om Anders Tegnell og den svenske coronahåndtering i aftenens 21 Søndag, som kan findes på DRTV.