22 svenske forskere slår alarm: Den svenske strategi har slået fejl

De folkevalgte må gribe ind, lyder det i hård kritik af de svenske sundhedsmyndigheder.

22 svenske forskere, professorer og læger har taget bladet fra munden og kritiserer i hårde vendinger de svenske sundhedsmyndigheder.

Med Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell i spidsen har myndighederne lagt en helt forfejlet strategi i coronakrisen, lyder det i et debatindlæg på DN Debatt.

Svenskerne har holdt samfundet langt mere åbent end deres naboer, hvilket ifølge debatindlægget har været fatalt med ti gange så mange dødsfald som i eksempelvis nabolandet Finland.

Derudover har det svenske svar på Sundhedsstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, ved mindst fire lejligheder hævdet, at spredningen af coronasmitte var ved at flade ud, selvom det ikke var tilfældet.

'Man har ikke været villig til at ændre sine anbefalinger, selv når Sveriges kurve radikalt har adskilt sig fra vores nabolandes,' lyder det blandt andet i debatindlægget på DN Debatt.

'De folkevalgte, som har det overordnede ansvar, må gribe ind. De har intet valg.'

'Fra den 7. til 9. april døde der hver dag 10,2 personer pr. 1 million indbyggere i Sverige, mens det i Italien var 9,7. I Danmark var det 2,9, i Norge 2,0 og i Finland 0,9,' skriver de 22 forskere, professorer og læger, der henviser til de strammere restriktioner i nabolandene og efterlyser lignende i Sverige.

Statsepidemiologen Anders Tegnell (th.) har stået i spidsen for de fleste pressemøder om coronavirus i Sverige. Her er han ved siden af repræsentanter for beredskabsmyndigheden, det officielle jobcenter Arbetsförmedlingen, Skolverket og Socialstyrelsen. (Foto: © 10090 Claudio Bresciani/TT, Scanpix)

Tegnell afviser

Manden bag den svenske coronastrategi, statsepidemiolog Anders Tegnell, afviser kritikken fra de 22 forskere.

- For det første vil jeg afvise, at vi ikke har en gennemarbejdet strategi. Det har vi vist, at vi har. Det må stå for deres egen regning, siger Anders Tegnell, der anfægter brugen af dødstal i debatindlægget.

- Dødstallene, de citerer, er forkerte, de stemmer ikke overens med de svenske dødstal, siger Anders Tegnell.

Der er ofte et efterslæb af registreringer af dødsfald i de svenske opgørelser, så de reele dødsfald på de enkelte dage kan derfor senere vise sig at have været lavere, end hvad registreringerne af dødsfald i første omgang indikerer.

Dermed er der ikke 10,2 personer pr. 1 million indbyggere døde fra den 7. til 9. april i Sverige, men reelt 5,9 personer pr.1 million indbyggere, hvilket dog stadig er et noget højere tal end for Sveriges nabolande.

Anders Tegnell mener i det hele taget ikke, at den svenske strategi på den måde kan vurderes ved at sammenligne de svenske dødstal med nabolandenes.

- Vi har haft en ulykkelig situation - særligt i sammenligning med vores nabolande - med smitte på plejehjem. I Stockholm (hvor langt de fleste dødsfald i Sverige er registreret, red.) undersøger man, hvordan det er sket, mens man i resten af landet arbejder hårdt på at forhindre, at det også sker der, siger Anders Tegnell på dagens pressemøde, hvor de seneste dødstal blev fremlagt.

Det seneste døgn er der registreret 114 dødsfald efter smitte med coronavirus i Sverige.

I Sverige har Folkhälsomyndigheten og statsepidemiolog Anders Tegnell spillet en noget større rolle i implementeringen af en coronastrategi, end det for eksempel har været tilfældet herhjemme, hvor regeringen i flere tilfælde er gået 'hårdere til værks', end hvad Sundhedsstyrelsens anbefalinger har lagt op til.

- Man kan godt kalde det svenske styre for et slags ekspertstyre, siger Göran Von Sydow, som er direktør for det Svenske Institut for Europapolitiske Studier.

- Den svenske forvaltningsmodel er meget unik. Regeringen spiller en ret lille rolle og samarbejder meget tæt med selvstændige myndigheder, forklarer Göran Von Sydow.

I alt har 1.033 personer nu mistet livet i Sverige efter smitte med coronavirus, men det tal kan med al sandsynlighed vise sig at blive højere, da der venter et efterslæb med indberetninger fra både hospitaler og plejehjem, der ikke alle steder i Sverige har meldt dødstal ind i løbet af påsken.

Det oplyser Anders Tegnell på dagens pressemøde, hvor han også påpeger, at sammenligningen af dødstal i debatindlægget fra de 22 forskere, professorer og læger har endnu en svaghed, da en del lande - deriblandt Italien - alene registerer dødsfald, som indtræffer på hospitaler og sygehuse, hvilket gør det svært at sammenligne dødsfald på tværs af forskellige lande.