Statsepidemiolog: Sverige sigter efter flokimmunitet

Til maj vil tre til fire procent af svenskerne være immune overfor coronavirus, vurderer Anders Tegnell.

Sverige har indført langt mindre indgribende tiltag mod coronasmitte end Danmark og mange andre lande. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Scanpix)

Selvom der nu er 1.400 svenskere, som har mistet livet til coronavirus, mener Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, at landets kamp mod virusset er på rette vej.

Nemlig mod flokimmunitet.

Flokimmunitet har aldrig været en strategi i Danmark. For kun et par dage siden udtalte Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut, at social afstand har haft så positiv en effekt på smittetrykket, at flokimmunitet ikke længere er en garanteret effekt af epidemien.

Anders Tegnell, som flere gange herhjemme er blevet kaldt ”den svenske Søren Brostrøm”, vurderer at tre til fire procent af den svenske befolkning vil være immune, når vi når maj måned.

Det lyder måske ikke af meget, men Anders Tegnell og den svenske sundhedsstyrelse, Folkhälsomyndigheten, er overbeviste om, at der ikke vil gå længe, før immuniteten vil hæmme hastigheden for virussets spredning.

- Vi bør se en effekt af immuniteten i befolkningen, som delvist kan forklare, at antallet af nye smittede falder i Stockholm nu. De, der regner på det siger, at det kommer til at tage nogle uger, før vi får en flokimmunitet, der kan bremse smitten ordentligt. Men der er målinger på det på vej, siger han.

I Sverige håber Folkhälsomyndigheten på, at man er bedre rustet til at håndtere anden bølge af coronasmitte, når den kommer til efteråret, hvis flest muligt inden da har haft sygdommen og derved er immune.

Hvor mange, der skal smittes for at have den effekt, har Anders Tegnell også et bud på.

- Det er når op mod 15-20 procent af befolkningen har haft sygdommen, at man for alvor ser en påvirkning på spredningshastigheden, siger han.

Anders Tegnell (Foto: © 10080 Fredrik Sandberg/TT, Scanpix)

Han påpeger også, at han egentlig ville foretrække, hvis endnu flere var immune, så Sverige bedre kan stå imod den anden bølge.

Forskellige strategier

Sverige har modsat Danmark og mange andre lande ikke lukket samfundet ned for at forhindre spredningen af corona. Butikker og restauranter er stadig åbne, såvel som landets skoler og arbejdspladser.

Sverige har fra starten af krisen lagt vægt på, at man ønskede, borgerne frivilligt skulle ændre adfærd i kampen mod corona i stedet for at gøre det gennem tvang.

Først nu har det svenske sundhedsvæsen fortalt, at de tilstræber sig flokimmunitet i landet.

Danmark og Sverige har håndteret coronakrisen på meget forskellig vis, og spørger man Anders Tegnell, hvilken af de to metoder der er bedst, lader han ikke til at være tilhænger af den danske.

- Skal man lukke helt ned og siden lukke op, eller skal man lade det gå langsomt? I sidste ende kan effekten være nogenlunde den samme. Man kan jo ikke fortsætte med at holde samfundet nedlukket i ubestemt tid, det har jo meget store negative effekter - ikke mindst for folkesundheden, siger han.

I Sverige er det særligt hovedstaden, Stockholm, som er hårdt ramt af virusset.

Anders Tegnell fortæller, at omkring halvdelen af plejehjemmene i Stockholmsområdet har konstateret smitte blandt deres beboere. Det er på grund af dette, at cirka en tredjedel af de 1.400 døde i Sverige, har været beboere på plejehjem.