I nat blev to personer skudt og dræbt på klos hold i den svenske hovedstad Stockholm. Skudepisoden, som formentlig er banderelateret, er blot den seneste af mange skyderier, der har fundet sted i svenske storbyer i den seneste tid.
Men det er ikke en helt ny tendens.
Antallet af skudepisoder i Sverige med dødeligt udfald er nemlig taget til i løbet af de seneste 10 år. Det viser en kortlægning foretaget af Svenska Dagbladet.
I 2015 blev 31 personer skudt og dræbt i Sverige - svarende til 0,31 personer per 100.000 indbyggere. Det er næsten dobbelt så mange, som der i Danmark samme år blev dræbt af skud per 100.000 indbyggere.
I 2007, 2008 og 2009 toppede Finland i de nordiske statistikker på grund af skoleskyderier, og i Danmark og Sverige har antallet af skuddrab bølget frem og tilbage gennem den 10-årige periode. Men i 2015 landede Sverige på førstepladsen med 0,31 dræbte per 100.000 indbyggere.
Se mere i statistikken herunder:
Ulovlige våben og narko
Ifølge kriminolog Sven Granath, som har assisteret Svenska Dagbladet i deres kortlægning, er udviklingen i Sverige gået den modsatte vej sammenlignet med de andre nordiske lande.
Hvor antallet af skuddræbte er faldet i Finland, Danmark og Norge fra 2005 til 2015, er det steget i Sverige. Det er der to forklaringer på, siger han.
- Tilgangen af ulovlige våben er steget – det har den egentlig gjort siden 1990’erne, men nu er det akkumuleret så meget i storbyerne, at det er ved at blive et problem, siger han til Svenska Dagbladet og fortsætter:
- Narkotikamarkedet har også forandret sig – der sælges mere. Og det er her, at de illegale våben bliver brugt. Så flere våben og et større narkotikamarked er to af forklaringerne, siger Sven Granath og tilføjer, at politiet tidligere så flere alkoholrelaterede knivdrab.
Frygt for kriminalitet stiger
I løbet af årets første måneder er adskillige personer blevet dræbt af skud i Sverige - ofte i forbindelse med narko- og banderelateret kriminalitet.
Og voldelige kriminalitet er nu det emne, som de fleste svenskere bekymrer sig over. Det viser en undersøgelse foretaget af meningsmålingsinstituttet Sifo for Sveriges Radio.
Ifølge undersøgelsen bekymrer 20 procent af de adspurgte sig allermest om kriminalitet, vold og sikkerhed, mens 12 procent er mest bekymret for indvandring.
Og svenskerne bliver mere og mere bekymrede, hvis man skal tro meningsmålingen. Over halvdelen, mere præcist 54 procent, føler sig mere bekymret for tilstanden i Sverige fremover, end de gjorde for blot et år siden.
Undersøgelsen om svenskernes bekymringer og frygt for fremtiden er baseret på 1.000 telefoninterviews foretaget i perioden 20. til 23. februar.