Ekspert efter nyt drab i Malmø: Skyderier plager hele Sverige

En 16-årig dreng blev i går skudt ihjel i Malmø.

Det svenske politi er presset efter flere skudepisoder i Malmö. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Sveriges indenrigsminister har indkaldt rigspolitichefen til et hastemøde, efter en 16-årig dreng blev skudt og dræbt i Malmø. Drabet var det andet i 2017, og samtidig har der været flere skyderier i byen. Sagerne kommer efter, at man også i 2016 oplevede flere drab.

Ifølge Jerzy Sarnecki, der er kriminolog ved Stockholms Universitet, er der lignende problemer i andre svenske storbyer.

Og problemet er større end i Danmark, Norge og Finland.

- Udviklingen har været undervejs i flere år, men der har været en acceleration af den type problemer. Ikke bare i Malmø, men også i andre svenske storbyer. Men i Malmø er situationen lige nu akut, og det er eskaleret meget kraftigt den seneste tid.

Mange grupperinger i Malmø

I Malmø taler politiet om op mod 10 forskellige grupperinger, men begrebet bande er svært at definere, siger Jerzy Sarnecki. Grupperingerne er nemlig løsere, end vi ser i bandemiljøet i Danmark.

- Det er lokale grupperinger, og man kan vel kalde det en form for lokale netværk. Organiseringsgraden varierer, men der er ikke samme faste strukturer som for eksempel Hells Angels.

- Konflikterne kan handle om kriminel aktivitet, men det kan også bare være personlige konflikter om piger eller nogen, der ikke har vist nok respekt.

Ifølge politiet er der ingen forbindelse til de andre drab i byen, og drengen var ikke tidligere kendt af politiet. Han befandt sig kun få hundrede meter fra sit hjem.

- Vi anser det for en total isoleret hændelse, siger Lars Förstell, talsmand fra Malmø’s Politi til Sydsvenskan.

Sidste år blev der gennemsnitligt dræbt én person om måneden i Malmø, men den seneste sag har i dag fået meget opmærksomhed i de svenske medier. Blandt andet på grund af at den unge mand kun var 16 år gammel.

Mange skydevåben i omløb

Sidste år blev der beslaglagt over 600 skydevåben alene i Malmø. Tobias Barkman, der er retsreporter på Sydsvenskan, skriver, at tilgangen til våben er ændret.

- For nogle år siden trak kriminelle teenagere en kniv. I dag er chancen større for, at det, der kommer op af jakkelommen, er en pistol.

Ifølge kriminolog Jerzy Sarnecki er der en organiseret handel med våben på linje med narkotika, der ofte kommer fra det tidligere Jugoslavien, fordi der er en efterspørgsel.

- Efterspørgslen er stor i den subkultur, fordi det ses som sejt, og fordi det indgår i opfattelsen af ’gangsterlivet’, at man har et våben.

Når først de forskellige konflikter er startet, kan de være svære at stoppe, siger Jerzy Sarnecki.

- Når man har den type miljø, og man er bevæbnet, bliver det let en væbnet konflikt. Så er der nogen, der er blevet dræbt, det skal hævnes, og så kan det blive en 'cycle of violence' – en cyklus af vold.

Ny politichef: Vold og drab er største udfordring

Jerzy Sarnecki siger, at der er kommet en slags subkultur, hvor grupperne er totalt uden for fællesskabet.

Langt de fleste har udenlandsk baggrund, men de er født og opvokset i Sverige, og den seneste tids konflikter har ifølge kriminologen intet at gøre med den seneste tids immigration.

- De undgår for enhver pris at samarbejde med politiet. Man ser sager med mænd, der er blevet skudt og ligger på sygehuset. Når politiet kommer, siger de, at de bare er faldet. Selvom de ligger der med en kugle i maven.

I går tiltrådte Region Syds Politis nye chef, Klas Friberg efter længere tids uroligheder i politiet. Til Svedala Lokaltidningen siger han, at den største udfordring bliver den voksende bandekriminalitet og dødsvold.

- Jeg kan se, at der er en meget alvorlig bandekriminalitet i både Gøteborg og Malmø, men også i andre dele i regionerne.

- De er parat til at bruge meget grov vold og dræbe andre mennesker i et omfang, vi historisk set ikke har set før i Sverige.