Sahlgrenska universitetshospital i Gøteborg har haft flere patienter med mæslinger de seneste to uger og øger nu beredskabet for at bekæmpe et udbrud af den meget smitsomme virus.
10. december blev der konstateret et tilfælde af sygdommen i Gøteborg, og siden er yderligere seks blevet smittet, og det er meget 'usædvanligt', siger hospitalets kommunikationschef Anders Golinger til Göteborg Posten.
Lægerne på sygehuset frygter, at flere hundrede kan være blevet udsat for smitte. Derfor har man hyret ekstra personale ind og er gået i gang med at kontakte folk og advare dem mod risikoen.
- Det gør man for, at der ikke kommer smittede ind, som kan smitte andre, og at de bliver behandlet med det samme, siger han.
Men Anders Golinger understreger, at udbruddet er begrænset.
- Det er et begrænset udbrud. De fleste af tilfældene har forbindelse til hinanden, og Sahlgrenska kontakter alle, siger kommunikationschefen.
De fleste svenskere vaccineres mod mæslinger, men for dem, der mangler vaccinen, kan sygdommen få katastrofale konsekvenser.
- Mæslinger er nok den mest smitsomme virus, vi har i Sverige. Symptomerne er, at du mindst en uge senere begynder at få lidt feber og har hoste. Du kan også få irriterede øjne, forklarer Anne Haglung, der er sygehusdirektør.
Herhjemme oplyser Statens Serum Institut, at man vil holde øje med situationen i Sverige.
Statens Serum Institut holder øje med Sverige
- Vi er meget opmærksomme på mæslinger både i Danmark og internationalt. Det er den mest smitsomme sygdom, vi kender. Og i sjældne tilfælde kan den give hjernebetændelse og føre til dødsfald, siger seniorforsker Anders Koch.
Han henviser til tal fra 2011, hvor der i Vesteuropa blev påvist 30.567 tilfælde af mæslinger og blandt dem 27 tilfælde af hjernebetændelse, hvoraf otte personer døde.
De seneste tilfælde af mæslinger herhjemme var i august på henholdsvis Midt- og Sydsjælland.
- Det er en sygdom, vi er meget optaget af. Og hver gang, den bliver konstateret, undersøger vi det grundigt, siger Anders Koch.
Udover at mæslinger er særdeles smitsomme og potentielt dødelige, holder Statens Serum Institut særligt øje med sygdommen, fordi den danske befolkning ikke er godt nok vaccineret.
Sidste år var 91 procent af befolkningen vaccineret med første etape af vaccinationsprogrammet MFR – og 85 procent med anden etape.
- Vi gerne vil have procenten den højere op. Vi skal op på 94-95 procent af befolkningen, før man sikrer at et tilfælde der kommer til landet udefra ikke kan udvikle sig til en epidemi, siger Anders Koch.