Kan man overhovedet skabe en regering bestående af uskyldsrene ministre?
Oui, mente Emmanuel Macron, der blandt andet gik til valg på at rydde gevaldigt op i fransk toppolitik.
Det skulle være slut med nepotismesager, lyssky vennetjenester, korruptionsskandaler og levebrødspolitikere, der sætter deres eget vellevned over franskmændenes.
Men en frisk omgang korruptionsmistanker betyder nu, at tre af Emmanuel Macrons ministre har måtte trække sig fra den nye præsidents regering.
Sagen handler om muligt misbrug med EU-midler, men det er – hedder det sig - en ”personlig beslutning”, at både justitsminister Francois Bayrou, forsvarsminister Sylvie Goulard og viceminister for europæiske anliggender, Marielle de Sarnez, har valgt ikke at blive del af den nye regering, som Frankrig er i færd med danne i kølvandet på søndagens parlamentsvalg.
Artiklen fortsætter under billedet.
Alle tre nu eks-ministre tilhører centrumpartiet MoDem, som har været en vigtig allieret for Macron gennem både forårets præsidentvalgkamp og det efterfølgende parlamentsvalg.
Men MoDem står over for beskyldninger om, at partiet har misbrugt penge fra Europa-Parlamentets fonde til at betale assistenter, der har adresse i Frankrig.
Og dét kan Emmanuel Macron ikke tolerere – ”personlig beslutning” eller ej.
Forenklingen
Det klingede unægtelig noget hult, noterede franske medier og kommentatorer sig, da justitsminister Francois Bayrou fremlagde Emmanuel Macrons ”lov om højere moral i fransk politik”, samtidig med at den franske anklagemyndighed i sidste uge indledte en undersøgelse af MoDems mulige misbrug af offentlige EU-midler.
”Moralloven”, som den bliver kaldt, vil blandt andet forbyde parlamentarikere at ansætte familiemedlemmer på skatteydernes regning, den skal rydde op i et morads af regler, der skaber frodig grobund for interessekonflikter, loven vil indføre tidsbegrænsning på embedsperioder og forbyde folkevalgte at udføre privat konsulentarbejde, mens man bestrider en politisk post.
Alle de tiltag rimer elendigt med efterforskningen af MoDems brug af EU-midler. Det medgiver nu forhenværende forsvarsminister Sylvie Goulard:
- Præsidenten er fast besluttet på at genskabe tilliden til politikere i offentlige embeder. Han vil skabe reformer i Frankrig og genrejse Europa. Dén dagsorden står over alle personlige overvejelser, erklærede hun, da hun trak sig.
Præsident Macron selv har afholdt sig fra at kommentere balladen.
Men efter justitsminister Bayrous afgang onsdag formiddag erklærede Macrons talsmand, Christophe Castaner, at det ”forenkler situationen”. Oversat til almindeligt dansk:
”Vi er glade for, at de trækker sig”.
Tak, men ellers tak
Afskeden er så meget desto lettere for Macron i dag, hvor han reelt ikke har brug for alliancen med MoDem, som han ellers støttede sig til i valgkampen.
Efter søndagens parlamentsvalg har Macrons eget parti, La République en Marche, nemlig fået nok pladser i parlamentet til at skabe absolut flertal uden vennerne i MoDem.
Sagen er imidlertid ikke det eneste problem for Macrons moralske bestræbelser.
Præsidentens tætte allierede, den tidligere topsocialist Richard Ferrand, forlod sin ministerpost i mandags på grund af en helt anden korruptionssag: Ferrand er under mistanke for at have benytter insiderviden i en lukrativ ejendomshandel.
Moralske revolutioner tager tid
Sagerne viser, at Frankrigs unge præsident er klar til at sige ”au revoir” til selv nære politiske venner for kunne gennemtrumfe sin morallov uden at blive gjort til grin af medier og franskmænd i al almindelighed.
Og at ministre forlader regeringen alene på baggrund af mistanker om korruption, dét er unægtelig ny takt og tone i fransk politik. Spørgsmålet dog næppe "om", men "hvornår" en ny korruptionssag rammer Frankrig.
Macron vil som bekendt gennemføre en revolution, men det er årtiers uvaner i fransk politik, den 39-årige præsident er gået til kamp imod - så en moralsk revolution kan unægtelig tage sin tid, før den har bidt sig helt fast, lovgivning eller ej.
Den nye Macron-regering forventes at blive offentliggjort af premierminister og regeringschef Edouard Philippe onsdag aften klokken 18.00.