Den spanske forfatningsdomstol har her til eftermiddag valgt at suspendere det møde, der efter planen skal finde sted på mandag i det catalanske selvstyreparlament om regionens løsrivelse fra resten af Spanien.
Det skriver den spanske avis El Pais.
Det sker, efter at det catalanske socialistparti PSC, der er imod løsrivelse, har klaget til landets forfatningsdomstol over mødet, som regionens separatister har indkaldt til.
Her er forventningen, at separatisterne med selvstyrepræsident Carles Puigdemont i spidsen vil erklære Cataloniens uafhængighed fra resten af Spanien. Noget, som vil være ulovligt i forhold til den spanske forfatning.
Men selv hvis lokalparlamentet fortsat vælger at mødes på mandag, så vil en given løsrivelseserklæring være ugyldig, fastslår forfatningsdomstolen nu.
Balladen fortsætter
DR’s internationale korrespondent, Stéphanie Surruge, befinder sig i den catalanske hovedstad, Barcelona. Hun peger på, at domstolens beslutning kun er med til at forværre den i forvejen tilspidsede konflikt mellem Catalonien og centralregeringen i Madrid.
- Der er ingen tvivl om, at den catalanske selvstyrepræsident vil opfatte det som en ren provokation fra Madrids side. Han vil bruge det til at understrege, at centralregeringen slår hårdt ned på regionen, der har opfordret til mægling og dialog, siger hun.
Spaniens konservative premierminister, Mariano Rajoy, har meddelt, at han på ingen måde vil forhandle med det catalanske selvstyre efter søndagens uafhængighedsafstemning, som den spanske forfatningsdomstol på forhånd havde erklæret ulovlig.
Her stemte 42,3 procent af de catalanske vælgere, og ni ud af ti stemte for, at Catalonien skal løsrive sig fra resten af landet.
Den spanske regering fastholder, at afstemningen var ulovlig, og på nuværende tidspunkt er der ikke tegn på forsoning mellem parterne, siger Stéphanie Surruge.
- Én ting er sikkert, og det er, at situationen om muligt er gået endnu mere i hårknude nu.