Striden om forsvunden journalist fortsætter: Saudi-Arabien vil gengælde enhver straf med en større straf

Europæiske udenrigsministre kræver "en komplet og detaljeret redegørelse" for, hvad der er sket med Jamal Khashoggi.

Jamal Khashoggi har været forsvundet siden den 2. oktober. (Foto: © MURAD SEZER, Scanpix)

Hvis USA "straffer" Saudi-Arabien, så kan landet forvente straf tilbage.

Sådan lyder reaktionen i dag fra den saudiske regering, efter den amerikanske præsident, Donald Trump, i går udtalte, at USA vil "straffe Saudi-Arabien hårdt", hvis det viser sig, at landet står bag drabet på journalisten Jamal Khashoggi.

Det skriver BBC.

- Kongedømmet gentager sin totale afvisning af trusler og forsøg på at underminere kongedømmet, enten gennem trusler om at indføre økonomiske sanktioner eller ved brugen af politisk pres, lyder det i en udtalelse til det statslige nyhedsbureau SPA, som fortsætter:

- Kongedømmet gentager også, at det vil reagere på et hvilket som helst tiltag mod sig med et endnu større tiltag.

Her til aften sendte den saudiske ambassade i USA et noget mildere tweet ud, hvor man takkede "alle, inklusiv den amerikanske administration", for ikke at drage forhastede konklusioner i sagen.

Ind, men aldrig ud

Den systemkritiske journalist Jamal Khashoggi forsvandt den 2. oktober under et besøg på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul, Tyrkiet.

Myndighederne i Tyrkiet mener, at journalisten blev dræbt af 15 saudiske agenter, mens han befandt sig på konsulatet - mens Saudi-Arabien fastholder, at Khashoggi forlod konsulatet i live og afviser anklagerne som løgne.

De tyrkiske medier har offentliggjort overvågningsbilleder, der viser Khashoggi gå ind på konsulatet - men aldrig ud igen.

Overvågningsbilleder viser Jamal Khashoggi gå ind på konsulatet den 2. oktober. Ifølge politiet og Khashoggis forlovede, som ventede på ham udenfor, kom han aldrig ud igen. Konsulatet fastholder, at han gik ud, og at han må være forsvundet efterfølgende. (Foto: © SABAH NEWSPAPER HANDOUT, Scanpix)

Ifølge det saudiske konsulat filmede deres egne kameraer ikke den dag, Khashoggi forsvandt, og derfor findes der angiveligt ingen dokumentation til at understøtte påstanden om, at han forlod konsulatet i live.

Både britiske og amerikanske medier skriver, at der ifølge anonyme tyrkiske kilder eksisterer både lyd- og videooptagelser af drabet på Khashoggi. Dette er dog ikke officielt bekræftet.

En detaljeret og komplet redegørelse

Flere internationale ledere har allerede bedt om en grundig afklaring af, hvad der er sket med journalisten. Nu slutter også udenrigsministrene fra Storbritannien, Frankrig og Tyskland sig til det kor.

"Vi støtter den saudiske-tyrkiske indsats i denne sag og forventer, at den saudiske regering vil forsynes os med en komplet og detaljeret redegørelse" skriver de tre ministre i en fælles udtalelse.

Ifølge BBC overvejer både USA og Storbritannien at droppe en stor international konference i Saudi-Arabien på grund af sagen.

Spørgsmålet om samarbejde

En saudisk delegation er blevet sendt til Tyrkiet for at deltage i efterforskningen af Jamal Khashoggis forsvinden og Saudi-Arabiens indenrigsminister har udtalt, at man ønsker af afdække hele sandheden.

Det strider direkte imod udtalelser fra den tyrkiske udenrigsminister, som siger, at Saudi-Arabien indtil videre ikke har samarbejdet om efterforskningen.

Det gælder blandt andet i forbindelse med den tilladelse, som det tyrkiske politi ønsker, til at undersøge både konsulatet og konsulens bolig i Istanbul.