Saudi-Arabien afviser anklager om drab på journalist

Det saudiske styre er kun interesseret i at afdække "hele sandheden" om, hvad der er sket med Jamal Khashoggi, siger minister.

"Befri Jamal Khashoggi" lyder teksten på skiltene båret af demonstranter foran det saudiske konsulat i Istanbul den 8. oktober. Tyrkiets officielle udmelding er, at journalisten er savnet, men at man ved "med sikkerhed", at han er blevet dræbt. (Foto: © MURAD SEZER, Scanpix)

Det er 11 dage siden, at den saudi-arabiske journalist Jamal Khashoggi gik ind på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul og aldrig kom ud igen.

Nu afviser Saudi-Arabiens indenrigsminister gentagne anklager om, at den systemkritiske journalist blev dræbt af saudiske agenter, mens han befandt sig på konsulatet. Det skriver BBC.

Ifølge det britiske medie kalder indenrigsminister Abdulaziz bin Saud Bin Naif bin Abdulaziz meldingerne om "en ordre om at dræbe" for "grundløse". Ifølge ministeren er det saudiske styre meget interesseret i at afdække det, de kalder for "hele sandheden".

Både britiske og amerikanske medier kunne i går skrive, at der ifølge unavngivne tyrkiske sikkerhedskilder skulle findes både lyd- og videooptagelser af drabet på Jamal Khashoggi.

De 15 agenter

Khashoggi var bosat i USA i selvvalgt eksil, hvor han blandt andet skrev en klumme i Washington Post, der var kritisk overfor det saudiske kongedømme.

Besøget på konsulatet, som fandt sted den 2. oktober klokken cirka 13.15, skyldtes, at journalisten skulle hente de nødvendige papirer i forbindelse med sit forestående bryllup med en tyrkisk kvinde. Han havde besøgt konsulatet få dage forinden, men var blevet bedt om at komme igen den 2. oktober.

Ifølge de tyrkiske myndigheder blev journalisten dræbt af 15 saudiske agenter, mens han befandt sig i konsulatet. Tyrkiske medier har bragt billeder af Khashoggi, der ankommer til konsulatet, samt af de fly og biler, som de 15 agenter efter sigende skulle have benyttet.

De 15 ankom til og forlod Tyrkiet samme dag, som Khashoggi forsvandt.

Saudi-Arabien fastholder, at Jamal Khashoggi forlod konsulatet, men har ikke fremlagt dokumentation for påstanden.

  • Billedet her viser Jamal Khashoggi gå ind på det saudiske konsulat den 2. oktober. Siden er han ikke set. (Foto: © SABAH NEWSPAPER HANDOUT, Scanpix)
  • Denne sorte bil er ifølge de tyrkiske medier en af to biler, der transporterede en gruppe på 15 agenter til og fra konsulatet. (Foto: © SABAH NEWSPAPER HANDOUT, Scanpix)
  • Bilerne ankom kort før Khashoggi og forlod ambassaden få timer senere. (Foto: © SABAH NEWSPAPER HANDOUT, Scanpix)
  • Ifølge tyrkiske medier kørte den ene af bilerne kort efter videre til konsulens bolig. Politiet håber nu på at kunne undersøge begge steder. (Foto: © SABAH NEWSPAPER HANDOUT, Scanpix)
  • De 15 personer er blevet identificeret af tyrkiske medier som værende saudiske sikkerhedsagenter, en af dem med ekspertise indenfor obduktion. Dette billede skulle efter sigende vise et af de fly, som en del af mændene fløj til Istanbul i den 2. oktober. Samtlige personer forlod landet igen samme dag. (Foto: © SABAH NEWSPAPER HANDOUT, Scanpix)
1 / 5

Det nye normale

Både EU og USA har fremsat ønsker om, at sagen bliver afdækket til fulde.

Generalsekretær i FN, Antonio Guterres, finder ifølge BBC situationen for bekymrende, fordi hændelser som denne tilsyneladende er ved at blive "the new normal" - det nye normale.

- Det er fuldstændig essentielt at sikre, at det internationale samfund siger klart og tydeligt, at sådan noget her ikke må finde sted, siger han til BBC.

I går gentog den amerikanske præsident, Donald Trump, at han har i sinde at ringe til Saudi-Arabiens kong Salman for at diskutere "den frygtelige situation i Tyrkiet".