Den Internationale Straffedomstol (ICC) har afgjort, at den er i stand til at dømme om, hvorvidt Myanmars adfærd over for det muslimske mindretal rohingyaer er en forbrydelse mod menneskeheden.
I afgørelsen, som to ud af tre dommere tilsluttede sig, er vurderingen, at sagen kan føres, selvom Myanmar ikke selv er medlem af domstolen i Haag.
Afgørelsen blev taget på domstolens anklager Fatou Bensoudas opfordring. Hendes argumentation bygger på, at omkring 700.000 rohingyaer er blevet presset til at flygte ind i nabolandet Bangladesh, som er medlem af domstolen.
Ifølge britiske The Guardian sammenlignede anklageren sagen med at skyde hen over en landegrænse.
Her er forbrydelsen "ikke fuldbyrdet før kuglen rammer og dræber ofret (i det andet land, red.)", lød anklagerens påstand.
Forsøg på folkedrab
Dommernes overraskende beslutning åbner for, at ansvarlige i Myanmar kan blive stillet til ansvar for den brutale forfølgelse af det muslimske mindretal i den vestlige destat Rakhine.
En nylig FN-rapport fuld af vidnesbyrd om gruppevoldtægter og afbrændte landsbyer vurderede, at 10.000 rohingyaer hidtil var døde.
Den anbefalede, at Myanmars hærchef og flere af landets generaler blev stillet for en domstol for forsøg på folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden.
Myanmars regering afviste dog for et par uger siden rapportens konklusioner.
- Vi gav ikke FN adgang til Myanmar. Derfor er vi ikke enige i - ej heller accepterer vi - nogen resolutioner fra FN's Menneskerettighedsråd, lød det fra en regeringstalsmand.
Dristig og nyskabende afgørelse
De to dommere, som bakkede straffedomstolens anklager op, opfordrede hende til at handle hurtigt og udvide sin undersøgelse af forfølgelse og deportation.
Den sidste dommer afviste at lægge sin stemme til afgørelsen, fordi vedkommende ikke mener, at straffedomstolen skal foretage vejledende afgørelser.
Ifølge New York Times er der til gengæld stor opbakning til beslutningen fra juridiske eksperter og menneskerettighedsadvokater.
- Den er dristig og nyskabende. Den giver domstolen mulighed for at forholde sig til en af nutidens største kriser, og den er også en meget stærk besked til anklageren. Dommeren siger, at hun skal komme i gang, lyder det fra professor i international ret ved Middlesex universitet i London, ifølge avisen.
I FN-rapporten kritiseres også Myanmars civile leder, Nobelprismodtageren Aung San Suu Kyi. Hun har "ikke brugt sin position som leder af regeringen eller sin moralske autoritet til at dæmme op for eller forhindre de løbende begivenheder".